Concorde blijkt veel schadelijker voor ozonlaag

Vliegtuigen die sneller vliegen dan het geluid, zoals de Concorde, veroorzaken door de uitstoot van zwaveldeeltjes waarschijnlijk veel meer schade aan de ozonlaag dan tot nu toe werd aangenomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Misschien geldt dat zelfs ook voor gewone vliegtuigen die vanaf vijftien kilometer hoogte in de stratosfeer vliegen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaan D. Fahey, die is verbonden aan de National Oceanic and Atmospheric Administration van de VS in Boulder. Met een onderzoeksvliegtuig mat Fahey boven Nieuw-Zeeland de uitlaatgassen van een Concorde, tien minuten nadat dit toestel gepasseerd was.

Daaruit bleek, zo staat in een artikel in het blad Geophysical Research Letters, dat zwaveldeeltjes in de brandstof niet als zwaveldioxide uit de uitlaat komen, maar als zwaveltrioxide. Dit gas wordt snel omgezet in zwavelzuur, dat als een dichte mist van kleine deeltjes in de lucht terecht komt.

Die deeltjes fungeren als kern voor chlooratomen in de atmosfeer, die vervolgens de ozonlaag aantasten. Het chloor heeft zulke deeltjes nodig om de chemische reactie met de ozonlaag te kunnen aangaan. Vijfhonderd supersonische vliegtuigen, zoals de Concorde, kunnen zo het aantal deeltjes in de stratosfeer verdubbelen.

Volgens Fahey vliegen gewone vliegtuigen in het Noordpoolgebied vaak op grote hoogte. Wanneer zich daar hetzelfde afspeelt als bij de Concorde, hebben deze vliegtuigen waarschijnlijk bijgedragen aan de snelle vermindering van de ozonlaag rond de Noordpool in de jaren negentig, denkt Fahey.

De uitkomst van Fahey is verrassend omdat vliegtuigontwerpers al een jaar of twintig proberen de uitstoot van stikstofoxiden op grote hoogte te verminderen. Nu blijkt dat niet alleen stikstof maar ook zwavel kan bijdragen aan de aantasting van de ozonlaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden