Conclusie schade UMTS 'voorbarig'

De conclusie dat UMTS-straling schadelijk is voor de gezondheid, is veel te snel getrokken. Dat zegt Jan Lagendijk, een radiotherapeut van het Utrechts Medisch Centrum die onderzoek doet naar de effecten van mobiele telefoons....

Juist omdat de resultaten zo verrassend zijn, had het ministerie van Economische Zaken zorgvuldiger moeten zijn, zegt Lagendijk. 'Het maakt enorm veel lawaai los. Juist dan moet je bedacht zijn op statistische of experimentele fouten.'

Het ministerie van Economische Zaken was opdrachtgever van het onderzoek door TNO naar mogelijke schadelijke effecten van UMTS-straling op de gezondheid van de mens.

In het onderzoek zijn de verschillen tussen de effecten van echte straling en nepstraling zeer klein. 'Dat kan best een statistische uitglijder zijn', zegt Lagendijk. 'Zelfs als op de methode van het onderzoek zelf niets af te dingen is.'

De radiotherapeut verwijst naar een Finse studie die drie jaar geleden ook schade door mobiele telefoons leek aan te tonen. Het ging daarbij om gsm-straling, de voorloper van UMTS. Toen het onderzoek werd herhaald, bleken de resultaten tot drie keer toe geen stand te houden. Dat hebben de Finse onderzoekers eerder dit voorjaar op een congres van het Institute of Physics in Londen bekendgemaakt.

UMTS is de nieuwe standaard voor mobiele telefoons, waarmee ook mobiel internetten mogelijk wordt. Telecombedrijven hebben er miljarden in geïnvesteerd. Het onderzoek werd uitgevoerd door TNO, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het komt aan de vooravond van de installatie van honderden UMTS-masten op kantoren en gebouwen.

Ook Eric van Rongen van de Gezondheidsraad is verbaasd over de resultaten. Volgens hem zijn ze echter wel significant. Maar ook hij acht nader onderzoek noodzakelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.