Compromis over prijs postzegel

Er komt een nieuw systeem om de prijs van de postzegel voor een gewone brief te beteugelen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken en CDA-Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven hebben hierover overeenstemming bereikt....

ANP

De Tweede Kamer stemt donderdag over de nieuwe postwet. Vorige week sloot Heemskerk een compromis over de postzegelprijs met het CDA. Woensdag is de laatste hand gelegd aan de tekst.

Heikel punt in de nieuwe postwet blijven de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers. PvdA-Tweede Kamerlid Crone heeft steun van de ChristenUnie om in de postwet vast te leggen dat postbezorgers uurloon dienen te krijgen in plaats van stukloon. Regeringspartner CDA verzet zich daar tegen, en Heemskerk (PvdA) vindt het voorstel van Crone niet verstandig.

De postwet bepaalt dat de postmarkt volgend jaar vrij moet zijn. Dan vervalt het alleenrecht van TNT Post op het bezorgen van brieven tot vijftig gram. Daardoor zal de concurrentiestrijd in alle hevigheid losbarsten. Vakbonden vrezen dat dit gebeurt over de ruggen van de postbezorgers, die de laatste jaren steeds meer tegen stukloon moesten werken in plaats van uurloon. De linkse partijen willen dit via de postwet bestrijden, maar Heemskerk en tot dusver een kleine meerderheid in de Tweede Kamer vinden dat niet de juiste manier om te komen tot verbetering van arbeidsvoorwaarden.

De vrije postmarkt lijkt vooral in het voordeel van grote bedrijven en instellingen die enorme hoeveelheden post versturen. Een amendement van Van Vroonhoven en Crone moest voorkomen dat dit wordt afgewenteld op de prijs die de consument moet betalen voor het bezorgen van de gewone brief.

Heemskerk wilde vasthouden aan het huidige systeem om de prijs met niet meer te laten stijgen dan de inflatie. Het amendement Van Vroonhoven en Crone bepaalde dat uitgegaan moet worden van de kostprijs, vermeerderd met een winstopslag.

Het compromis houdt in, dat in een ‘basisjaar’ bepaald wordt wat een redelijke prijs is als uitgegaan wordt van de kostprijs, maar dat vervolgens in een reeks van jaren de inflatie bepalend is. Over dat principe werden Van Vroonhoven en Heemskerk het vorige week al eens, maar de uitwerking heeft een aantal dagen geduurd.

De PVV heeft gedreigd tegen de vrije postmarkt te stemmen, omdat andere landen van de Europese Unie hun grenzen onvoldoende zouden open stellen voor concurrenten uit het buitenland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden