‘Compenseer bedrijf voor dure stroom’

Nederland wil dat energie-intensieve bedrijven zoals Corus, extra compensatie krijgen voor het duurder worden van de stroomprijs.

Nederland wil ook dat bedrijven die onder het Europese emissiehandelsysteem (ETS) vallen, in de toekomst een teveel aan CO2-uitstoot kunnen compenseren door bomen aan te planten in ontwikkelingslanden.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk document waarin Nederland wijzigingen voorstelt op de plannen van de commissie voor de herziening van het ETS voor na 2012. Onder het nieuwe ETS moeten bedrijven betalen om een bepaalde hoeveelheid kooldioxide uit te stoten. Gaan ze daarboven, dan moeten ze rechten bijkopen van bedrijven die schoner produceren.

Gratis emissierechten
Om te voorkomen dat energieverslindende bedrijven wegtrekken, wil het kabinet dat zij gratis extra emissierechten krijgen als compensatie voor de hogere stroomprijs. Het voorstel sluit aan bij de toezeggingen die minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven vorig jaar deed in een brief aan een consortium van acht bedrijven, waaronder Corus, Akzo Nobel en DSM. Die bedrijven gaan stroom kopen van een nieuwe kolencentrale van de energiegigant E.ON. Als de plannen van de Commissie doorgaan, zal de prijs van die stroom veel hoger uitvallen.

De milieuorganisatie Greenpeace heeft flinke kritiek op de onderhandelingsvoorstellen van de regering. Volgens Joris den Blanken van Greenpeace ontneemt het kabinet met het voorstel iedere prikkel aan de acht bedrijven om op zoek te gaan naar schonere energie.

Averechts
Ook het voorstel om bedrijven de mogelijkheid te geven te compenseren door het aanplanten van bomen zal een averechts effect hebben. ‘Bomen aanplanten klinkt mooi, maar in de praktijk blijkt het niet te werken, omdat er onvoldoende toezicht op kan worden gehouden’, aldus Den Blanken.

Ook bij de commissie voelt men weinig voor het voorstel. Volgens een medewerker zou het effect kunnen zijn dat de prijs van de emissierechten flink omlaag gaat.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is wel positief over het idee. Volgens haar kan het bijdragen aan het tegengaan van ontbossing. Maar ze heeft wel kritiek op het feit dat het kabinet Brussel heeft laten weten niets te zien in strengere voorwaarden voor milieuprojecten in ontwikkelingslanden waarmee bedrijven extra uitstootrechten kunnen verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden