Compensatie WAO'ers voor eigen bijdrage nog niet zeker

Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat WAO'ers met een minimuminkomen compensatie krijgen voor de eigen bijdrage in het ziekenfonds van maximaal tweehonderd gulden, is het onduidelijk of dat ook gebeurt....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Bovendien voelt Borst weinig voor een regeling, omdat na de verkiezingen het geldende bijdragensysteem waarschijnlijk vervangen wordt. De regeringsfracties zijn verdeeld: de PvdA wil dat de WAO'ers met een minimale uitkering maximaal honderd gulden eigen bijdrage gaan betalen, net als andere minima. De VVD steunt Borst, maar gaat desnoods wel akkoord met een ander soort compensatie - bijvoorbeeld door belastingverlaging of een hogere huursubsidie. D66, de partij van minister Borst, wil eerst meer gegevens en neemt later een besluit. De oppositie is vóór compensatie.

Toen de paarse fracties eind 1996 afspraken eigen bijdragen in te voeren, maar tegelijk de minima daarvoor schadeloos te stellen, vielen de WAO'ers buiten de boot. Het blijkt uiterst moeilijk om van elke WAO'er te achterhalen hoe hoog zijn uitkering is. Bovendien zei Borst gisteren te vrezen dat, als de WAO'ers compensatie krijgen, ook anderen daarvan profiteren, die er eigenlijk niet voor in aanmerking konmen, zoals mensen met een parttimebaan en een rijke partner.

Volgens de minister dreigen 200 duizend personen te profiteren van een regeling die voor een veel kleinere groep WAO'ers is bedoeld. Borst voelt niet voor 'al die heisa' om een eigen-bijdrage-regeling te repareren, die waarschijnlijk na 1998 wordt vervangen door een systeem met inkomensafhankelijke bijdragen (IZA-systeem). Momenteel wordt onderzocht of dat systeem utvoerbaar is. De huisartsen, die aanvankelijk weigerden mee te werken aan dat onderzoek, omdat in het IZA-systeem ook een eigen bijdrage voor de huisarts moet worden betaald, hebben hun verzet inmiddels opgegeven, zo meldde Borst gisteren aan de kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden