Compensatie energieverslinders

Energieverslindende bedrijven die als gevolg van de milieuplannen van de Europese Unie geconfronteerd worden met veel hogere stroomprijzen, moeten daarvoor compensatie kunnen krijgen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Dat is een van de onderdelen van een compromis waarover de Industriecommissie van het Europees Parlement het donderdag eens is geworden. Het idee komt overeen met een voorstel dat minister van Economische Zaken Van der Hoeven eerder dit jaar lanceerde om bedrijven als staalproducent Corus te beschermen tegen concurrentie uit landen die geen strenge milieueisen stellen.

Volgens de Industriecommissie moeten de bedrijven uit de zware industrie vanaf 2013 gaan betalen voor het recht om kooldioxide uit te stoten. Het idee is dat bedrijven daardoor worden aangemoedigd zo schoon mogelijk te produceren. Als ze minder CO2 uitstoten, kunnen ze de overgebleven rechten via het Europese emissiehandelssysteem (ETS) verkopen aan minder schone bedrijven.

Bedrijven die het gevaar lopen uit de markt te worden geprijsd door concurrenten uit landen zonder CO2-eisen, zoals China, kunnen vrijstelling krijgen. Zo wil men voorkomen dat ze wegtrekken.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey zei tevreden te zijn met het compromis. Volgens haar stonden de leden van de commissie onder ‘enorm zware druk’ van vertegenwoordigers van de industrie. Die eisten dat de bedrijven de emissierechten gratis zouden krijgen, zoals nu nog het geval is.

Volgens haar is ook positief dat is afgesproken dat de opbrengsten van de veilingen van de emissierechten grotendeels voor de bestrijding van klimaatverandering worden gebruikt. De helft gaat terug naar de bedrijven die het geld moeten gebruiken voor de ontwikkeling van schone technologieën.

Milieuorganisatie Greenpeace is minder tevreden met het compromis, waarover het parlement nog moet stemmen. Volgens een woordvoerder is het een ‘achteruitgang’ ten opzichte van de oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie. ‘De commissie zegt tegen allerlei bedrijven dat ze de rechten gratis krijgen, hoewel het zeer twijfelachtig is of die werkelijk zullen wegtrekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden