'Compaq kan nu elke computer leveren'

Vier jaar geleden, toen alle grote bedrijven moesten worden opgesplitst in overzichtelijke onderdelen, werden concerns als IBM afgeschreven als hopeloos complex en bureaucratisch....

LUCAS VAN GRINSVEN

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

LONDEN

Compaq besloot zich niet te beperken tot zijn kernactiviteit, het maken van pc's, maar om uit te breiden met de fabricage van de steeds zwaardere computers. Het ging de onderneming uit Houston, Texas echter niet snel genoeg en daarom nam het in de afgelopen zes maanden twee bedrijven over: Tandem en, deze week, Digital. 'Vanaf nu kunnen we iedere computer leveren die men maar wenst', zei Compaqs president Eckhard Pfeiffer gisteren tijdens een toelichting.

IBM hoeft niet verrast te zijn, want Pfeiffer had in 1995 al aangekondigd wat hij van plan was. Wel verbazingwekkend is de snelheid waarmee Compaq de nummer één bestormd. 'Ze zullen zich nu wel op het hoofd krabben', zei Pfeiffer. Ook Hewlett Packard en Sun zien zich tot hun verrassing gepasseerd door het bedrijfje dat in 1982 begon met het copiëren van IBM-pc's. 'Het is denkbaar dat deze overname een verdere concentratie van computerbedrijven zal veroorzaken', aldus Pfeiffer.

Grote woorden voor een bedrijf dat vier jaar geleden nog een middelgrote omzet genereerde van 7,2 miljard dollar. Na de overname van Digital is die omzet gegroeid tot bijna veertig miljard dollar. De honger van de Duitse president Pfeiffer lijkt niet te stillen. 'Het is niet te zeggen waar zijn ambitie stopt. In vier jaar tijd heeft hij al evenzovele keren zijn groeidoelstellingen verhoogd', zegt Toon Bouten, de Nederlander die verantwoordelijk is voor al Compaqs consumenten-pc's in Europa. Die producten van Compaq bestonden vier jaar geleden nog niet eens, maar inmiddels genereert Boutens onderdeel 15 procent van Compaqs wereldwijde omzet.

Het is illustratief voor de wijze waarop Compaq onder het bewind van Pfeiffer te werk gaat. Zelf zegt hij erover dat hij in het gat is gesprongen dat anderen hebben achtergelaten. Zo had IBM een gouden kans om met zijn pc de wereldmarkt te veroveren. 'Maar de organisatie ontkende de mogelijkheden.' Nalatigheid is een grote zonde in de ogen van de Duitser, die zelf aan het roer kwam toen Compaq opeens niet meer wilde groeien in 1991. Dezelfde fout verwijt hij Digital. Het wordt nu eindelijk tijd dat dat bedrijf gaat binnenlopen met zijn unieke technologie. Onder leiding van Pfeiffer, wel te verstaan, die er geen misverstand over laat bestaan wie de baas is bij Compaq. 'Digital heeft een extra impuls nodig, en er is geen bedrijf dat beter weet wat een impuls is dan Compaq', zei hij.

Digital kan op dat vlak profiteren van een samenwerking, maar verder zullen er waarschijnlijk zware klappen vallen. Pfeiffer heeft beloofd dat Digital al over een jaar zal bijdragen aan extra groei van Compaq, en dat betekent dat fors moet worden gesneden in het matig renderende Digital, waarschuwde Pfeiffer.

Daarnaast koopt Compaq bij Digital het nog ontbrekende marktaandeel van middelgrote computers voor bedrijven. 'We constateerden dat we onze klanten niet konden bieden wat ze van ons verwachten', zegt hij over het oude Compaq.

Niet alleen kon Compaq de grotere computers niet zelf maken, ook ontbrak de ondersteuning. Die heeft Compaq de afgelopen jaren moeten inkopen, onder andere bij Digital. 'Niet goed', aldus Pfeiffer. 'We waren afhankelijk van te veel anderen.' Nog een reden om Digital dan maar helemaal in te lijven.

De derde reden voor de overname was technologie, want ondanks zijn ijzersterke marktpositie heeft Compaq weinig unieke kennis in huis. De micro-processoren komen van Intel, de software van Microsoft. Compaq heeft niet de reputatie om grote bedrijfsprojecten te winnen, wat Digital wel lukt. En daar zit dan ook een tegenstrijdigheid. Compaq heeft de afgelopen jaren al zijn kaarten gezet op Microsoft en met het succes van Windows NP is ook Compaq gegroeid als kool.

Andere computerbedrijven zoals IBM, Sun maar ook Digital, weigerden zich met huid en haar over te leveren aan Bill Gates' Microsoft. Zij zijn andere software blijven ontwikkelen en verkopen. Pfeiffer laat doorschemeren dat Digital net als Compaq geheel zal overschakelen op Windows. Microsoft is de gelukkige derde van deze overname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden