Commodore III pakt draad op buiten Tulip om

Tulip is bezig de merknaam Commodore te verkopen en vraagt daarvoor ruim twintig miljoen gulden. Ondertussen wordt de aloude thuiscomputer Commodore 64 vanuit Antwerpen opnieuw gelanceerd door een Antilliaans bedrijf....

LUCAS VAN GRINSVEN

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

AMSTERDAM

De Commodore 64 was begin jaren tachtig een razend populaire thuiscomputer voor een lage prijs. Het product dat nu onder dezelfde naam op de markt wordt gebracht door Web Computers International is zijn opvolger in een modern jasje. Niet alleen kunnen de oude Commodore-spelletjes op de machine worden gespeeld, ook is het apparaat geschikt om te surfen op het Internet, vandaar de bijnaam Web.it.

Het staat allemaal te lezen op de website van het nieuwe bedrijf dat belooft de Commodore 64 op 26 augustus te introduceren op de CeBit Home computerbeurs in Hannover. Tulip heeft de rechten op de merknaam Commodore echter nog niet verkocht. De afgelopen dagen werd wel driftig onderhandeld met verschillende partijen over deze naam die wereldwijd nog steeds grote bekendheid geniet.

Tulip beseft dat een ander op dit moment reclame maakt met de merknaam en het logo van Commodore. 'Het is ons bekend', zegt een woordvoerster. Het Bossche bedrijf weigert echter verder commentaar, ondanks het feit dat Web Computers International een duister bedrijf is. De onderneming is onbekend bij de Belgische PTT en het Antwerpse handelsregister. Het handelsregister in Curaçao kent Web Computers International evenmin.

Ingewijden weten echter wel degelijk wie achter het bedrijf schuilgaan: voormalige Commodore-directeuren. Zij stonden aan het roer van pc-maker en pc-winkelketen Commodore toen deze vorig jaar failliet ging met achterlating van tientallen miljoenen guldens aan schulden. Na de overname van de failliete boedel door computerfabrikant Tulip doken zij tot ieders verrassing op als adviseurs bij dat bedrijf uit Den Bosch, alsof er niets was gebeurd.

Zij hielden zich bezig met verkoop van Commodore-computers in het buitenland. Op de CeBit-beurs in maart bleken zij ook betrokken bij de herintroductie van de Commodore 64. Toen Tulip vervolgens eveneens ten onder ging, en gered werd door Begemann, zetten de twee mannen hun plannen op eigen houtje door.

Ex-Commodore-directeur Gerard Lindhout lijkt in ieder betrokken. Dat wordt bevestigd door zijn zijn voormalige directievoorzitter Bernard van Tienen. 'Gerard Lindhout is erbij betrokken, maar hij is nu op vakantie', zegt hij in een reactie. Lindhout was niet bereikbaar.

Van Tienens eigen naam wordt ook meerdere malen genoemd. 'Ik heb wel begrepen dat Van Tienen erbij zit', zegt directeur Fred van Lemmen van Vobis Nederland, een oude collega van hem. Van Tienen zelf ontkent echter dat hij een rol speelt bij het Antilliaanse bedrijf.

Van Tienen werd een half jaar geleden persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor het faillissement van het eerste Commodore dat in 1994 over de kop ging en waar hij ook directeur was. Het is zijn belang om geen bezittingen te hebben, omdat de curator ruim honderd miljoen gulden van hem eist. Van Tienen zei eerder dit jaar dan ook geen noemenswaardige eigendommen te bezitten.

Een speling van het lot wil dat tegelijkertijd met de Commodore 64, ook de Amiga nieuw leven wordt ingeblazen. Deze populaire multimedia-computer avant la lettre uit de jaren tachtig wordt gereanimeerd door een onderdeel van de Amerikaanse computergigant Gateway.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden