Commissie-Wijffels gaat toezien op goede doelen

Analoog aan de code-Tabaksblat gaat de charitatieve sector de komende maanden spelregels opstellen voor het bestuur van goede doelen.

Is 29 jaar niet te lang om als hoogste baas de belangen van KNGF te behartigen? Volgens de stichting is Hommes inderdaad al lange tijd voorzitter, maar functioneert hij goed. 'Je meet het niet af aan de tijd, maar aan de prestaties', verklaart bestuurslid Paul Hendriks. 'De voorzitter heeft de KNGF vanuit een ambachtelijke achtergrond omgevormd tot een professionele organisatie.' Aangezien de statuten van de KNGF zijn aangepast, zal de 69-jarige Hommes binnenkort toch afzwaaien als voorzitter, zegt Hendriks.

Hommes is niet de enige bestuurder die al lang actief is voor het goede doel. Van de vijftig grote goede doelen in Nederland, hebben tien organisaties een bestuurder die al langer dan twaalf jaar een zetel bezet. Naar de maatstaven van de commissie-Tabaksblat, die dit jaar spelregels opstelde voor het bestuur van ondernemingen, is dat te lang.

De benoeming van bestuurders voor een goed doel is één van de onderwerpen waar een commissie onder leiding van Herman Wijffels naar gaat kijken. De SER-voorzitter en oud Rabobank-topman moet de discussie over het bestuur van goede doelen in goede banen te leiden. Begin september heeft de commissie zijn eerste vergadering. In het voorjaar van 2005 moet er een advies liggen.

Analoog aan de commissie-Tabaksblat, die spelregels opstelde voor goed bestuur van ondernemingen, moet de commissie-Wijffels nu regels opstellen voor goed bestuur en toezicht van filantropische instellingen.

Naast een aparte paragraaf over de beloning van directeuren bij charitatieve instellingen, zal de Commissie-Wijffels vooral aandacht besteden aan de structuur van goede doelen: wie controleert het goede doel? Hoe worden bestuurders benoemd? En welke rol is weggelegd voor donateurs?

Momenteel zijn bijna alle goede doelen een stichting . Een directeur of directie leidt de instelling. Een onbezoldigd bestuur houdt toezicht op de leiding. Alleen bij verenigingen, zoals Natuurmonumenten, hebben leden een stem , de andere besturen benoemen elkaar. 'Wij zoeken daarbij wel naar diversiteit', vertelt Hendriks van het KNGF. In zijn bestuur zit een accountant, een notaris, een blinde, een arbeidsdeskundige een hoogleraar dierengeneeskunde en een communicatie-kenner.'

De meeste bestuurders van goede doelen hebben carrière gemaakt in de politiek of in het bedrijfsleven. CDA'er Elco Brinkman zwaait de scepter bij het Rode Kruis en het Prins Bernard Cultuurfonds. Oud-topman Karel Vuursteen van Heineken is voorzitter van de raad van toezicht bij het Wereld Natuur Fonds. En D66-coryfee Jan Terlouw zet zich in voor de Leprabestrijding.

Zij zijn niet alleen. Ook omroepman Joop Daalmeijer (Cliniclowns), VVD-politicus Ed Nijpels (Ronald McDonald Kinderfonds), oud-VVD-minister Joris Voorhoeve (World Population Foundation), D66-kamerlid Francine Giskes (Hivos), PvdA'er Jeltje van Nieuwenhoven (Bio Kinderrevalidatie) en commissaris van de Koningin Jan Kamminga (Unicef) zetten zich in voor het goede doel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden