Commissie-Tabaksblat minder streng in eindrapport

De commissie-Tabaksblat heeft enkele eerdere voorstellen afgezwakt in het eindrapport, dat dinsdag is gepresenteerd. In de definitieve code voor behoorlijk ondernemingsbestuur zijn onder meer de eisen voor bonuspakketten van bestuurders versoepeld...

ANP en Internetredactie

Ook restricties aan de aandelenhandel van topmannen en het maximumaantal commissariaten zijn bijgesteld. De commissie meent niettemin dat de voorstellen uit de conceptcode 'grotendeels gehandhaafd kunnen blijven', schrijft voorzitter Morris Tabaksblat.

De commissie heeft het voorstel dat de bonus van een bestuurder maximaal de helft van het totale loon mag uitmaken, na veel commentaar teruggedraaid. Wel moeten direct bij de bekendmaking van een nieuwe bestuurder de belangrijkste elementen van zijn beloning bekendgemaakt worden.

Ook is de regeling aangepast dat een gouden handdruk niet meer dan een jaarsalaris mag bedragen. De afvloeiingsregeling mag in sommige gevallen oplopen tot tweemaal het jaarloon. Daarnaast krijgen toplieden meer vrijheid om in aandelen te handelen, dan aanvankelijk werd voorgesteld.

De commissie stelde in juli voor om het aantal commissariaten per persoon terug te dringen tot maximaal vijf. Hierop kwam veel kritiek. Het maximum geldt nu alleen voor commissarisposten bij Nederlandse bedrijven met een beursnotering. Met deze ingreep hoopt Tabaksblat de 'kring personen waaruit bijvoorbeeld zorginstellingen en universiteiten hun commissarissen rekruteren niet te verkleinen'.

De commissie liet verder het voorstel vallen dat bestuurders alleen in beleggingsfondsen mogen investeren of hun aandelenkapitaal moeten onderbrengen bij een vermogensbeheerder.

Tabaksblat stelt nu dat bedrijven zelf regels moeten opstellen voor de aandelenhandel van hun bestuurders. Beleggers moeten deze voorwaarden kunnen terugvinden op de website van het bedrijf.

De commissie onder aanvoering van Morris Tabaksblat, voormalig topman van Unilever, had de opdracht met een code te komen voor het zogeheten corporate governance, ofwel deugdelijk ondernemingsbestuur. Met de code moet het vertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven worden hersteld.

In juli werd de conceptcode bekendgemaakt. In de daaropvolgende weken ontving de commissie 257 reacties, die werden meegenomen bij het opstellen van de definitieve code.

Tabaksblat heeft gezocht naar een machtsverdeling tussen de bestuurders en commissarissen van bedrijven en de aandeelhouders. Volgens de commissie hebben de plannen hiertoe 'brede steun gevonden'.

Wel moet ook de politiek een bijdrage leveren. Tabaksblat schuift enkele punten, zoals het stemmen op afstand tijdens een aandeelhoudersvergadering, door naar de Tweede Kamer.

Uit de eerste voorzet tot de code bleek deze zomer dat Tabaksblat bedrijven wilde verplichten om hun aandeelhouders de kans te geven op afstand hun stem uit te brengen. Uit onderzoek voor het ministerie van Financiën is gebleken dat slechts voor een op de drie aandelen een stem wordt uitgebracht tijdens vergaderingen.

Het is van belang dat meer aandeelhouders hun stem laten horen, omdat ze zo druk kunnen uitoefenen op het bestuur van een onderneming. Het voorstel voor stemmen op afstand is echter gesneuveld omdat de Nederlandse regelgeving nog niet klaar is voor deze aanpassing, aldus de commissie.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het een zeer positief punt dat in de definitieve code voorgestelde verbeteringen van de positie van aandeelhouders overeind zijn gebleven. De VEB merkt daarbij wel op dat het succes van de afspraken in handen van de bedrijven ligt. 'Het uiteindelijke succes is in belangrijke mate afhankelijk van de mate waarin ondernemingen de code overnemen', zo reageerde de belangenbehartiger van aandeelhouders dinsdag. De VEB was via directeur P. de Vries vertegenwoordigd in de commissie.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden. 'Het gaat om een stevige en beslist niet vrijblijvende code', constateerde voorzitter J. Schraven dinsdag in een reactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden