Commissie EU wil oordeel Hof in geschil met ministers

De Europese Commissie sleept de Europese ministerraad van Landbouw voor het Europees Hof van Justitie. De commissie meent dat de landbouwministers ten onrechte een beslissing hebben genomen over etikettering van rundvlees zonder het Europees Parlement daarin te kennen....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Het besluit om elk stuk rundvlees van een herkomstlabel te voorzien, viel vorige week. Het is een van de maatregelen om in de toekomst een herhaling van de gekke-koeiencrisis te voorkomen.

De Europese Commissie meent dat de maatregel valt onder de EU-wetgeving voor consumentenbeleid en volksgezondheid. Over dat soort besluiten heeft het Europees Parlement medezeggenschap en moet de procedure van 'co-decisie' worden gevolgd. De ministerraad vindt echter dat het puur landbouwbeleid is, waarover het Europees Parlement niets te zeggen heeft.

Het conflict tussen de Europese Commissie en de Europese ministerraad is procedureel van aard. De instellingen van de EU voeren voortdurend dergelijke oorlogjes tegen elkaar. In deze rechtszaak spelen echter op de achtergrond ook grotere belangen een rol.

Het Europees Parlement bracht onlangs een vernietigend enquêterapport uit over de aanpak van de gekke-koeienziekte in de EU. De Euro-parlementariërs zagen voorlopig af van een motie van wantrouwen tegen de Europese Commissie. Ze gaven het dagelijks bestuur van de EU daarentegen tot november dit jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Gebeurt dat niet, dan dreigt het parlement de commissie alsnog naar huis te sturen.

Commissievoorzitter Santer beloofde bij die gelegenheid het Europees Parlement meer te betrekken bij het BSE-beleid. In dat licht moet ook aangekondigde rechtszaak tegen de Europese ministerraad worden gezien. De landbouwministers hadden echter geen boodschap aan deze overwegingen en besloten het Europees Parlement te passeren, zoals te doen gebruikelijk.

Volgens minister Van Aartsen, de huidige voorzitter van landbouwraad, zou het anders veel te lang duren voordat de EU de gewenste maatregelen kon afkondigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden