College voor de Rechten van de Mens: Albert Heijn discrimineert op leeftijd
Albert Heijn discrimineert op leeftijd. De supermarkt spreekt in vacatures een voorkeur uit voor scholieren en studenten, terwijl dat gezien de aard van de functie niet mag. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens, dat in Nederland toezicht houdt op gelijke rechten.
Het gaat om supermarktfuncties van meer dan twaalf uur per week. Ook oudere werkzoekenden moeten volgens het College kans maken op banen waar geen opleiding of werkervaring voor nodig is, zoals vakkenvuller of caissière. Voor banen van minder dan twaalf uur per week mag de supermarkt wel een voorkeur voor scholieren of studenten hebben.
De zaak was aangespannen door Ieder1Gelijk, een stichting die zich inzet voor gelijke behandeling. De organisatie ontving een klacht van een veertiger die zich uitgesloten voelde voor een vacature in een Albert Heijn in Nijmegen. In de vacaturetekst vroeg de supermarkt specifiek naar scholieren. In een ander AH-filiaal trof Ieder1Gelijk een bord aan met de tekst: 'Ben je 16-17 jaar, vraag hier nu een sollicitatieformulier'.
Het reddende tabblad
Of afgestudeerde werkzoekenden bij aanpassing van de vacatures wel kunnen concurreren met een 16-jarige (minimumloon: 3,26 euro) durft Ieder1Gelijk niet te zeggen. 'Het zou kunnen dat ze weinig kans hebben. Maar het gaat erom dat de behandeling in de sollicitatieprocedure gelijk is', zegt Roy van Nieuwenhuyzen van Ieder1Gelijk.
In de ervaring van Albert Heijn solliciteren sowieso vooral jongeren op functies als caissière, waardoor de gerichte oproep niet meer dan logisch zou zijn.
Op een ander punt won Albert Heijn de zaak tegen Ieder1Gelijk wel. Op de vacaturesite van de supermarkt staan tabbladen met 'scholier', 'student' en 'starter/professional'. Leeftijdsdiscriminatie, volgens Ieder1Gelijk. Het vierde tabblad 'alle vacatures' redde Albert Heijn: via die pagina zien afgestudeerden alle functies, zodat ze niet minder kans hebben dan bijvoorbeeld studenten.
Balkon
Albert Heijn is niet verplicht zijn wervingsbeleid aan te passen. Uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zijn namelijk niet bindend. Het College is geen rechtbank, maar moet het als onafhankelijk nationaal mensenrechteninstituut hebben van zijn morele gezag. Wel kan de uitspraak in de toekomst het (bindende) oordeel van een rechter beïnvloeden. Albert Heijn zegt in een schriftelijke toelichting de uitspraak te bestuderen en met passende maatregelen te komen.
Het is niet de eerste keer dat het College voor de Rechten van de Mens Albert Heijn veroordeelt voor leeftijdsdiscriminatie. In 2015 sprak het College de supermarkt vermanend toe in een zaak van een caissière van 23. Zij kreeg geen vast contract, in tegenstelling tot twee jongere collega's. Haar teamleider stuurde een berichtje over het verschil tussen de caissières: 'zij is achttien, snap je.'