Cola Turka laat Pepsi Cola ver achter zich

Gaat Cola Turka de wereld veroveren? Dat waarschijnlijk niet, maar in thuisland Turkije is Cola Turka sinds de lancering in 2002 door fabrikant Ülker de op een na grootste colaproducent geworden....

Het bruine suikerwater van Ülker heeft concurrent Pepsi Cola van de tweede plaats op de colamarkt verdreven. Marktleider Coca Cola blijft vooralsnog onaantastbaar, zowel in verkopen als in naamsbekendheid, zo meldt de krant Zaman.

Volgens recent onderzoek kent 64,9 procent van de Turken Coca Cola. Maar Cola Turka is met 18,3 procent Pepsi voorbijgestreefd. Dat merk scoort slechts 8,7 procent.

Sinds de introductie van Cola Turka vijf jaar terug is de colamarkt met 52 procent gegroeid. Toen dronken de Turken 19 liter per jaar, dat is nu 30 liter.

Toen de Ülker groep (44 bedrijven in de food-sector, 11 duizend werknemers) Cola Turka in 2002 lanceerde, bleek dat een gouden greep. Binnen de kortste keren was de donkerbruine frisdrank een enorm succes.

Dat lag niet zo zeer aan de smaak – Cola Turka lijkt erg op andere cola’s – als wel aan de politieke omstandigheden in Turkije. De drank appelleerde kennelijk zeer aan de nationalistische gevoelens die als vanouds sterk zijn.

Daar kwam bij dat enige tijd na de lancering Turkije in de ban was van een incident in Noord-Irak, waarbij Amerikaanse militairen in de stad Suleimaniye elf Turkse commando’s oppakten en in het openbaar geblinddoekt afvoerden. Naar door de Amerikanen wordt aangenomen, waren zij van plan een aanslag te plegen op de Koerdische gouverneur van de oliestad Kirkuk.

Niet alleen de legertop, maar half Turkije stond op de achterste benen door deze publieke vernedering. Het bij het grote publiek toch al aanwezige anti-Amerikanisme, werd nog eens extra aangewakkerd en producten uit de VS werden geboycot.

Het is de droom van iedere producent dat je concurrenten zo onder vuur liggen en Ülker deed daar nog een schepje bovenop met een uitgekiende reclamecampagne die zeer kritisch was over de Verenigde Staten.

Het bedrijf heeft die campagne allang gestaakt, de opmars van Cola Turka verloopt al voorspoedig genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden