Coalitie praat over soepeler WAO-keuring

De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 overleggen over het verzachten van de herkeuringen voor oudere arbeidsongeschikten die voor 1 augustus 1993 al in de WAO zaten....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

PvdA en D66 willen deze groep uitzonderen van de verscherpte keuringscriteria die in augustus 1993 zijn ingevoerd. Beide fracties gaan ervan uit dat deze oudere WAO'ers nauwelijks kansen hebben op de arbeidsmarkt. Herkeuringen leiden in ongeveer de helft van de gevallen tot een lagere uitkering of het intrekken ervan. Deze WAO'ers worden dan geacht weer betaald werk te zoeken. In de praktijk lukt dat vaak niet.

De VVD-fractie is niet overtuigd van de noodzaak de keuringseisen te versoepelen voor deze groep. De liberale fractie gaat ervan uit dat een deel van de oudere herkeurde WAO'ers wel degelijk kans heeft op werk. Niet keuren, of met soepeler criteria, zou betekenen dat een deel van de oudere WAO'ers niet langs die weg naar de arbeidsmarkt gaat.

In de VVD-fractie is wat wrevel ontstaan omdat PvdA en D66 opnieuw terugkomen van politieke afspraken rond de WAO. Zulke wrevel speelt op geen enkele manier in het kabinet. Er is geen ban uitgesproken op het wijzigen van de eerder gemaakte afspraken. De VVD-fractie heeft overigens weinig speelruimte. PvdA en D66 kunnen, als ze willen, met steun van de oppositie moeiteloos een kamermeerderheid voor hun voorstel halen.

Het politiek overleg tussen coalitiefracties en tussen fracties en kabinet is afhankelijk gemaakt van voorstellen om de reïntegratie van arbeidsongeschikten en gehandicapten te verbeteren. De mate waarin PvdA, VVD en D66 erin slagen op dat terrein voortgang te boeken, is bepalend voor de vraag of ze, als sluitstuk ervan, de keuringseisen verzachten voor de groep oudere WAO'ers die voor 1993 een uitkering had.

Verzachten wil overigens niet zeggen dat deze groep WAO'ers niet zal worden herkeurd. De opzet is hen bij keuring te beoordelen volgens de criteria die voor 1993 golden. Dat betekent dat ze, bij medisch herstel, nog steeds te maken kunnen krijgen met het verlagen of intrekken van hun uitkering.

Het overleg moet voor aanstaande woensdagmiddag zijn afgerond. Die dag wil de Tweede Kamer met staatssecretaris De Grave van Sociale Zaken overleggen over maatregelen om de kansen op betaald werk voor gehandicapten en voormalig arbeidsongeschikten te vergroten.

Alle fracties in de Kamer zijn erg ontevreden over de mate waarin dat tot nu toe lukt. Werkgevers maken nauwelijks gebruik van de subsidies die er zijn. Werkgevers weten vaak niet dat eventuele medische terugval niet voor hun rekening komt. Voor werknemers met een WAO-verleden hoeft bijvoorbeeld bij ziekte geen loon te worden doorbetaald.

Bij de herkeuringen die sinds 1993 op grote schaal plaatsvinden onder WAO'ers, blijkt dat 32 procent van diegenen die weer moeten werken daadwerkelijk een baan vindt. Het gaat daarbij om WAO'ers jonger dan 35 jaar.

Op de arbeidsmarkt hebben ouderen slechtere kansen dan jongeren. Het is vooral daarom dat PvdA en D66 de oudere WAO'ers die nog moet worden herkeurd, liever niet meer geconfronteerd zien met de strengere keuringseisen.

Het kabinet komt overigens binnenkort met een wetsvoorstel waarin discriminatie op de arbeidsmarkt wegens leeftijd zal worden verboden. Ook wordt gewerkt aan een wet op de reïntegratie. Het kabinet probeert daarin een samenhangend systeem van hulpmiddelen te regelen, waardoor werknemers met een ziekteverleden financieel aantrekkelijker zijn voor een werkgever dan een gezonde werknemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden