'CO2-uitstoot van auto's daalt nauwelijks'

Hoewel er steeds meer milieuvriendelijke auto's op de markt komen, daalt de gemiddelde CO2-uitstoot van alle personenauto's in Nederland nauwelijks. Dat meldde het economisch bureau van ING maandag.

Beeld anp

In 1990 en 2000 lag de gemiddelde CO2-uitstoot van alle personenauto's in Nederland op 190 gram per kilometer (g/km). In 2011 was dit slechts licht gedaald tot 184 g/km. Volgens ING zorgen de economische onzekerheid en de stijgende kosten van autobezit ervoor dat Nederlanders minder snel een nieuwe auto kopen.

In 2000 maakten auto's van 9 jaar of ouder nog ruim 36 procent uit van het totale Nederlandse wagenpark. Nu bedraagt hun aandeel iets meer dan 47 procent. Doordat de oudere auto's meer CO2 uitstoten dan nieuwere modellen, blijft de gemiddelde CO2-uitstoot relatief hoog.

De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw geregistreerde auto's in Nederland is volgens de economen van de bank wel sterk gedaald. In 2006 was de gemiddelde uitstoot van nieuw auto's nog 166,7 g/km, maar in 2012 bedroeg deze nog maar 118,5 g/km.

Nederland staat nu wereldwijd in de top drie als het gaat om de laagste gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw geregistreerde auto's, stelt ING. Dat komt onder andere door het systeem van lage bijtellingen op zuinige auto's voor zakelijk gebruik.

Dat de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor zeer zuinige personenauto's binnenkort komt te vervallen, kan hier volgens de economen van de bank nog verandering in brengen. Door het wegvallen van de regeling zullen consumenten naar verwachting minder snel een nieuwe, zuinigere auto aanschaffen.

Hoewel de gemiddelde CO2-uitstoot per auto licht daalt, stijgt de totale uitstoot van het gehele wagenpark bovendien wel, doordat het totaal aantal personenauto's elk jaar toeneemt. Inmiddels telt Nederland ruim 8 miljoen auto's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden