Nieuwsbroeikasgassen

CO2-uitstoot daalt nóg harder dan de economie

Het was te verwachten: in tijden van ongekende economische krimp (min 9,3 procent) zal de CO2-uitstoot volgen. Toch is er een kleine verrassing: de broeikasgassen blijken in coronatijd nog een paar tandjes harder te kunnen dalen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In het tweede kwartaal werd in Nederland 21,1 procent minder CO2 de atmosfeer ingeblazen dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze niet eerder vertoonde krimp in de uitstoot van het broeikasgas maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De energiesector, met bijna eenderde van het totaal de belangrijkste uitstoter, produceerde zelfs een kwart minder CO2.

Er werd niet alleen minder fossiele energie verbrand in elektriciteitscentrales. Als ze aanstonden, dan waren het vaker de gasgestookte. Aardgas is een brandstof waarbij veel minder CO2 vrijkomt dan bij steenkool. Het uitfaseren van kolen in de elektriciteitsproductie was al voor de coronapandemie gaande.

De grootste CO2-krimp was te zien in de transportsector, goed voor eentiende van alle uitstoot in Nederland. De emissies daalden met bijna 50 procent door het wegvallen van veel weg- en vliegverkeer. Ook het thuiswerkadvies van de overheid had effect, wat overigens niet betekende dat het energieverbruik van huishoudens piekte in het tweede kwartaal; door de relatief warme lente werd thuis eveneens minder gestookt (min 17,1 procent CO2). Ook de landbouw, industrie en de bouw – door het CBS op één hoop gegooid – hadden een schoner kwartaal dan vorig jaar (min 9,2 procent).

Verandering

De daling in CO2-uitstoot is geen tijdelijke dip, denken Noorse onderzoekers. Het energiegebruik zal volgens het toonaangevende onderzoeksbureau DNV GL na covid nooit meer hetzelfde zijn, omdat de pandemie veel gedragingen al zou hebben veranderd. Het jaar 2019 zal volgens hen dan ook de geschiedenis in gaan als het jaar met de hoogste uitstoot van CO2 ooit.

Mensen zullen thuis blijven werken, voorspellen zij. Daardoor rijden ze minder auto. Hierdoor ontstaat ook minder behoefte aan kantoorgebouwen, wat gevoeld zal worden in de bouw. Als er minder gebouwd wordt, is er minder beton, staal en glas nodig, allemaal materialen die een enorme uitstoot van CO2 vergen. Ook de luchtvaart zal niet volledig herstellen.

‘Om die redenen’, zegt bestuursvoorzitter Remi Eriksen, ‘denken wij dat de vraag naar energie tot 2050 elk jaar 6 tot 8 procent lager zal liggen dan we vóór covid-19 verwachtten.’

Lees ook:

Uitstoot CO2 zal nooit meer zo hoog zijn als in 2019, dankzij corona
De uitstoot van broeikasgas komt door de uitbraak van covid-19 dit jaar 8 procent lager uit dan vorig jaar. Maar het blijft niet bij dit ene jaar: die plotselinge teruggang in uitstoot zal niet gecompenseerd worden door latere stijgingen. Het jaar 2019, zo schrijft onderzoeksbureau DNV GL, zal de boeken in gaan als het jaar met de hoogste uitstoot van CO2 ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden