CO2 al voor de verbranding uit de lucht 2

In de strijd tegen de opwarming van het klimaat wordt de afvang en opslag van kooldioxide gezien als een belangrijke techniek om de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer te beperken....

Van onze verslaggever Bart van de Weijer

Op de Maasvlakte wordt nu al geëxperimenteerd met het afvangen van CO2 op kleine schaal, bij de in aanbouw zijnde kolencentrale van Eon. Energiebedrijf Nuon begint in 2009 met de bouw van een vergelijkbare installatie, maar gaat daarbij uit van een ander principe. Bij de Willem-Alexander Centrale in het Limburgse Buggenum wordt de klimaatschadelijke kooldioxide verwijderd vóór verbranding. Op de Maasvlakte gebeurt dit pas nadat de kolen zijn opgestookt.

De werkwijze van Nuon heeft een paar voordelen. Een ervan is dat het ‘bewezen technologie’ is. ‘Het proces wordt al tientallen jaren toegepast in de petrochemische industrie’, zegt Mandy Ros van Nuon. Ook is het rendement hoger dan bij methoden waarbij de kooldioxide na verbranding wordt ‘uitgewassen’.

Dat althans, moet in de praktijk blijken. Tot nu toe is de afvang van CO2 nog nooit op grote schaal bij een energiecentrale uitgeprobeerd. Ook bij de proefopstelling in Limburg wordt slechts 1 procent van de kooldioxide afgevoerd, om vervolgens weer te worden teruggeleid in de centrale. Er wordt dus wel afgevangen, maar nog niet opgeslagen.

En met name daar zit een flink knelpunt. Er zijn weliswaar plannen om CO2 op te slaan in lege gasvelden – waarvan er in Nederland talloze zijn – maar dat stuit op veel verzet van omwonenden, blijkt uit een proef waaraan Shell en de NAM werken in Barendrecht. Ook is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de eventuele gevolgen op lange termijn. Opslag van CO2 in lege gasvelden wordt veilig geacht (het vermindert zelfs de kans op verzakkingen), maar er is geen verzekeraar die zich garant wil stellen voor eventuele schade in de verre toekomst als het mis zou gaan.

Niettemin begint Nuon in 2009 met de bouw van de testopstelling in Buggenum, waarna in 2010 proefgedraaid zal worden, zegt Ros. De test duurt anderhalf jaar en zal in december 2011 worden afgerond. Vanaf dat moment moet Nuon in staat zijn op grote schaal CO2 af te vangen.

Dat zal echter niet gebeuren in Limburg, maar bij de nog te bouwen Magnum-centrale in de Eemshaven. Deze centrale wordt in eerste instantie gasgestookt. Vorig jaar besloot Nuon de bouw van een kolenvergasser op deze locatie uit te stellen, vanwege sterk gestegen bouwkosten. Volgend jaar wordt opnieuw gekeken of er een kolencentrale komt in Groningen.

Als alles meezit, kan vanaf 2013 de kolenvergasser in het noorden volledig in bedrijf zijn, dus inclusief afvang. De kans bestaat echter dat tegen die tijd niets is geregeld voor de opslag van het CO2. In dat geval heeft het project slechts water naar de zee gedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden