CMG kampt met gebrek aan geschikt personeel

In hun strijd om goed personeel kennen automatiseerders nog maar weinig grenzen. Het automatiseringsbedrijf CMG stunt al enige tijd met vliegreizen, treinreisjes en zelfs ballonvaarten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Werk is er genoeg; de meeste grote automatiseerders moeten opdrachten weigeren wegens gebrek aan menskracht. Ervaren krachten worden verleid met power lunches met directeuren. CMG's salarissen zijn bovendien hoog in vergelijking met concurrenten. Die zitten echter niet stil. Zo looft IBM tegenwoordig vette premies uit aan personeelsleden die een nieuwe collega werven. De bonus kan oplopen tot zesduizend gulden voor een ervaren projectmanager.

De aanpak van 'Big Blue' lokte dinsdag een snibbige reactie uit van Stutterheim. Wat IBM doet, is ethisch gesproken over de rand, zei hij. 'Wij doen er niet aan mee', zei de ongekroonde koning van de personeeljagers.

Zelfs zonder premiejagers was CMG in de eerste zes maanden van dit jaar bijzonder succesvol. In Nederland steeg het aantal werknemers in vast dienstverband met 40 procent tot ruim drieduizend. Ter vergelijking: concurrent Cap Gemini boekte een toename van 13,6 procent.

In Duitsland en Engeland steeg het aantal CMG'ers minder snel, maar de totale groei met zevenhonderd medewerkers tot 4200 in het eerste halfjaar is al bijna net zo groot als de totale toename van achthonderd in heel 1996. Van de werknemers verliet 11 procent het bedrijf, dus per saldo heeft CMG ruim duizend personeelsleden geworven. De meeste sturen nog gewoon een brief, maar steeds vaker mailen ze het sollicitatieformulier dat op de website staat.

De lonen van die personeelsleden blijven flink stijgen, maar klanten zijn volgens Stutterheim bereid hogere vergoedingen te betalen. 'De cliënt begrijpt dat volledig', zei de CMG-directeur.

Het bedrijf heeft in de eerste jaarhelft volop geprofiteerd van zijn extra staf. De omzet steeg met 46 procent tot 435 miljoen gulden van 299 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De kosten stegen minder snel, en daarom was de winst zelfs 62 procent hoger op 29,4 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden