'Clickfonds zal wel nooit worden opgehelderd'

Het verhoor van Clickfonds-regisseur Henk de Graaff had de vele vragen over de slepende beursfraudezaak moeten beantwoorden. Er kwam maandag weinig van terecht....

De toon was gezet voor het verhoor van oud-officier van justitie De Graaff, die de omvangrijke Clickfonds-beursfraudezaak eind 1997 in gang zette met een spectaculaire reeks invallen en aanhoudingen. Schreuders bleef het proberen, Mastboom bleef interveniëren.

'Dat lijkt me een zinloze vraag', zei hij op zeker moment, om meteen voor De Graaff te antwoorden: 'Ik kan u nu al vertellen dat het antwoord ''ja'' zal zijn.' En even later, zichtbaar geïrriteerd: 'Waar gáát dit over?' Beleefd doch beslist liet Schreuders zijn bezwaren aantekenen.

Diens kantoorgenoot Misja Wladimiroff, de tweede raadsman van S., greep uiteindelijk in. Hij las alle resterende vragen voor, zodat de rechtbank eerst kon zeggen welke zij wilde beletten (bijna alle, bleek alras). 'En dan zet u bij al die vragen gewoon een o'tje voor objection', suggereerde Mastboom behulpzaam.

De gespannen sfeer weerspiegelde de delicate positie van de rechtbank in de zaak tegen S.. Het voormalige beurskanon staat terecht voor dezelfde feiten waarvoor tal van andere Clickfonds-verdachten al zijn veroordeeld of vrijuit gegaan, op cruciale punten afkomstig uit dezelfde besmette bron: het inmiddels beruchte rechtshulpverzoek door het OM aan de Zwitsers, dat aan alle kanten bleek te rammelen.

Zo kreeg onlangs Dirk de Groot de zwaarste straf die tot dusver in Clickfonds is uitgedeeld - van Mastboom en de zijnen. Kunnen zij dan nog wel onbevangen oordelen over S.? Door de verdediging van hoofdverdachte Eddy Swaab werden zij al eens met succes 'gewraakt', waarop andere rechters diens zaak moesten overnemen.

'Wij hebben geen enkel probleem met deze rechtbank', zei Wladimiroff. Om vervolgens het dreigende belangenconflict toch fijntjes in herinnering te roepen: 'Wij vertrouwen erop dat u deze zaak op zijn eigen merites beoordeelt.'

Dat was niet de indruk die het verhoor van De Graaff bij het publiek in de rechtszaal achterliet. Mastboom verhinderde zoveel vragen omdat volgens de wet alleen de zaaksofficier op rechtszittingen namens het OM het woord mag voeren - en dat is in Clickfonds tegenwoordig Joost Tonino, niet langer De Graaff.

Maar die procesregel gaf ook Tonino alle vrijheid om tijdens het verhoor te stoorzenderen, en daar maakte de officier vaak en gretig gebruik van. De beoogde bijdrage aan de waarheidsvinding leek daardoor onbedoeld meer op een gezamenlijke poging van rechtbank en OM om informatie af te schermen.

'Deze zaak zál ook wel nooit meer worden opgehelderd', verzuchtte Mastboom bij Schreuders' zoveelste probeersel. 'Maar het is aan de officier om er iets over te zeggen, niet aan de getuige.'

Vrijdag 31 januari gaat de zaak tegen S. verder met het verhoor van diens oud-beurscollega en -medeverdachte Han Vermeulen, die in 2001 bijna geheel vrijuit ging vanwege het ondeugdelijke rechtshulpverzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden