Claim op Fokker voor Braziliaans ongeval

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM stelt Fokker aansprakelijk voor het ongeluk vorig jaar oktober met een Fokker-100 in Sao Paulo. TAM eist 230 miljoen gulden....

ANP

ANP

AMSTERDAM

De schadeclaim is een van de vele duizenden die prijken op de crediteurenlijsten die de curatoren van Fokker dinsdagmorgen bij diverse rechtbanken deponeerden. Of de claim van TAM kan woren gehonoreerd moet nog blijken. In juli zei curator Knüppe dat de kans dat TAM met een schadeclaim zou komen slechts theoretisch was, maar hij zei ook dat Fokker is verzekerd tegen dergelijke claims. Bij de ramp in Sao Paulo kwamen alle 101 inzittenden om het leven.

TAM heeft in eigen land al diverse schadevergoedingen moeten uitkeren en voorziet dat dit bedrag verder zal oplopen. Ook eist TAM een vergoeding voor het verlies van het vliegtuig. De curatoren betwisten de claim die de Brazilianen hebben ingediend. Zij stellen dat Fokker niet aansprakelijk is voor het ongeluk.

Het ongeluk met in Sao Paulo gebeurde toen de Fokker vlak na de start op een woonwijk neerstortte. Tot nu toe is gemeld dat het remsysteem problemen veroorzaakte. Bij de start zouden de zogenoemde straalomkeerders door onduidelijke oorzaak vier keer zijn geactiveerd. TAM's advocaat J. Koetsier stelt dat een officieel Braziliaanse onderzoek meer duidelijkheid moet bieden over de oorzaken van de ramp. 'Maar we zijn niet alleen afhankelijk van dat onderzoek; we hebben ook eigen gegevens.'

Uit de crediteurenlijst blijkt ook dat diverse luchtvaartmaatschappijen die met Fokker-toestellen vliegen, hoge schadeclaims hebben ingediend. Zo claimen American Airlines en US Airways respectievelijk 460 miljoen en 320 miljoen gulden. De Amerikanen menen dat zij schade lijden omdat hun vloot door het faillissement van Fokker minder waard is en doordat Fokker bepaalde garanties en terugkoopregelingen niet meer kan nakomen.

Ook Alitalia heeft geclaimd: 339 miljoen. De Italiaanse maatschappij denkt schade te hebben gelden omdat niet alle bestelde vijftien Fokker-70's zijn geleverd. De curatoren noemen met name de schadeclaims van de luchtvaartmaatschappijen buitensporig hoog en betwisten het overgrote deel ervan.

Begin december wordt tijdens een zogenoemde verificatievergadering duidelijk in hoeverre schuldeisers bereid zijn een schikking te treffen met de curatoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden