Claim-emissie Hagemeyer succes

De emissie van nieuwe aandelen door handelshuis Hagemeyer is een succes geworden. Beleggers hebben op 90,7 procent van de 460 miljoen euro aan uit te geven aandelen ingeschreven....

Van onze verslaggever

Met de claimemissie, waarbij bestaande aandeelhouders het eerste recht tot koop hadden, komt Hagemeyer definitief in rustiger vaarwater. De koers steeg daarom met 12 procent naar 1,77 euro.

De handelaar in elektronische, industriële, veiligheids- en onderhoudsproducten raakte het afgelopen jaar in ernstige financiële problemen. De verkopen in vooral Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten liepen terug en de invoering van nieuwe software in Groot-Brittannië resulteerde in een strop van 75 miljoen euro.

Behalve op nieuwe aandelen kunnen beleggers vanaf woensdag ook inschrijven op een converteerbare obligatielening, die 150 miljoen euro moet opbrengen. Beleggersvereniging VEB vreest echter dat geen van deze obligaties bij particuliere beleggers zijn beland.

De inschrijfperiode werd tot een halfuur beperkt, terwijl de banken eerder hadden beloofd dat beleggers de hele dag hadden. VEB-directeur Peter Paul de Vries verdenkt de banken ervan dat ze de obligaties als cadeautjes hebben uitgedeeld aan bevriende relaties. De voorwaarden van de leningen zijn volgens De Vries zó gunstig, dat de waarde ver uitstijgt boven het bedrag dat de bevriende relaties betalen.

Eerder heeft de VEB zich er al over beklaagd dat de banken de grote winnaar zijn van de redding van Hagemeyer. De kapitaalinjectie van in totaal van 610 miljoen euro komt de banken goed uit, omdat zij daarmee hun risico in Hagemeyer verkleinen. De onderneming heeft bij de banken 1,3 miljard euro aan schuld uitstaan. De banken incasseren ook een provisie van tientallen miljoenen voor het verlenen van het krediet en het uitvoeren van de claimemissie.

De aandeelhouders van Hagemeyer zijn de grote verliezers. Zij zien hun belang verwateren door de uitgifte van 383 miljoen nieuwe stukken. In de toekomst zullen ze eventueel winstdividend met meer aandeelhouders moeten delen. Begin deze maand stemde een meerderheid van de aandeelhouders met de nodige tegenzin in met de emissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden