Citigroup haalt fondsen van de markt

Citigroup neemt voor 49 miljard dollar fondsen op de balans...

Van onze verslaggever Frank van Alphen

AMSTERDAM Citigroup haalt in navolging van onder meer Rabobank, HSBC en Royal Bank of Scotland zeven beleggingsvehikels van de markt. Het is de eerste daad van de nieuwe topman Vikram Pandit. De transactie doet een aanslag op het eigen vermogen van de bank, maar schept duidelijkheid over de risico’s die de instelling loopt.

Dit heeft Citigroup, de grootste verkoper van deze Structured Investment Vehicles (SIV’s), donderdag bekendgemaakt. Citigroup is een van de laatste grote financiële instellingen die deze stap zet.

Banken moeten de SIV’s weer in huis nemen omdat ze geen beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, meer kunnen vinden die geld willen steken in SIV’s die onder meer beleggen in gebundelde hypothecaire leningen.

Sinds de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt zijn beleggingen in hypotheken besmet. Grote beleggers zijn gevlucht in veilige staatsleningen. Door de SIV te verkassen naar de bank voorkomen bankiers dat ze de beleggingen in pakketten hypotheekleningen moeten verkopen tegen afbraakprijzen.

Citigroup neemt de afgewaardeerde SIV’s voor 49 miljard dollar (33,4 miljard euro) op de balans. De SIV’s zijn een soort minibankjes die op afstand van de moederbank opereren. De moederbank houdt op die wijze risico’s buiten het bedrijf. Dit heeft als voordeel dat de bank geen eigen vermogen voor deze producten achter de hand hoeft te houden.

De subprime-hypotheekcrisis ontstond afgelopen zomer toen huizenkopers met lage inkomens hun hypotheeklasten niet meer konden opbrengen. Dit leidde tot een stijging van het aantal huisuitzettingen en een daling van de huizenprijzen.

De actie van Citigroup is een breuk met het verleden. Eerder had de bank gezegd de eigen fondsen niet te hulp te schieten, maar de nieuwe topman Pandit heeft dit beleid drastisch gewijzigd. Citigroup zegt deze stap te hebben genomen omdat de kredietbeoordelaars dreigden de kredietwaardering van de SIV’s te verlagen. Hoe lager die waardering, des te hoger de rente die de bank moet vergoeden aan beleggers.

Het terughalen van de SIV’s staat haaks op het initiatief van diverse grote banken om een fonds op te richten om de markt voor SIV’s te ondersteunen. Het superfonds, dat de instemming heeft van de Amerikaanse minister van Financiën, begon net van de grond te komen. Citigroup ontkent dat het terugnemen van de fondsen de oprichting van het superfonds verhindert.

Niet alle banken lijden onder de hypotheekcrisis. Volgens The Wall Street Journal zal Goldman Sachs dankzij de problemen in de banksector een winst van 4 miljard dollar bijschrijven. Op advies van drie jonge handelaren gokte Goldman Sachs al relatief vroeg op de ineenstorting van subprime-markt. Dat leverde de bank de miljardenwinst op.

De handelaren die de bank op het idee brachten en de deals uitvoerden, krijgen dit jaar bonussen tussen de 5 en 15 miljoen dollar uitbetaald, aldus de zakenkrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden