Cisco in de ban wegens collaboratie aan censuur

ASN Bank stoot al zijn beleggingen af in de Amerikaanse producent van netwerksystemen Cisco. De reden is dat Cisco routers levert aan de Chinese overheid, die ze gebruikt om het internet te censureren....

Bard van de Weijer

Routers zijn de verkeersregelaars van het net. Ze zorgen ervoor dat datastromen hun weg weten te vinden van de ene naar de andere computer in het netwerk.

Bedrijven of overheden kunnen deze apparaten ook gebruiken om de toegang tot bepaalde websites te blokkeren. Dat is wat de Chinese overheid doet, en daarmee wordt de vrije communicatie door Chinese burgers belemmerd, stelt ASN Bank.

De bank zegt zich te willen houden aan de ontwerprichtlijnen UN Human Right Norms for Business van de Verenigde Naties. Die stellen onder meer dat de vrijheid van meningsuiting een basisrecht is dat door China wordt geschonden. ASN Bank heeft Cisco daarom gevraagd iets te doen aan het misbruik van zijn routers.

De bank verwijt de producent van netwerksystemen dat hij op de hoogte is van de schending van de mensenrechten en dat hij er niets aan wenst te doen. ‘We hebben Cisco daarop aangesproken, maar ze hebben niet gereageerd’, zegt directeur Jeroen Jansen van de Nederlandse ASN Bank.

Daarop kondigde de bank maandag aan al zijn investeringen in Cisco ter waarde van 12 miljoen euro af te stoten. Volgens Jansen is dat een ‘redelijk belang’. Cisco boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 9,4 miljard dollar en heeft een marktwaarde van 183 miljard dollar.

Jansen erkent dat er meer producten worden gemaakt die gebruikt kunnen worden voor minder verheffende zaken. Met een hamer kun je tuinhuisjes bouwen maar ook iemand ernstig verwonden. Dat is voor ASN geen reden alle gereedschapsmakers in de ban te doen, voorzover daar door de bank al in wordt belegd.

‘Bij een hamer zitten er allerlei schakels tussen de leverancier en de uiteindelijke koper die er wellicht iets verkeerds mee doet. Cisco levert rechtstreeks aan de overheid en weet dat er met hun routers wordt gecensureerd’, aldus Jansen.

Of er ook andere bedrijven op de nominatie staan om te worden geweerd, wil hij niet zeggen. ‘Zolang we in bespreking zijn, doen we geen mededelingen. Met Cisco waren de gesprekken beëindigd.’

De router-leverancier wil alleen schriftelijk reageren. Het concern zegt zich te houden aan de Amerikaanse regels. De hardwaremaker zegt geen verschil te zien tussen een onderneming die delen van het internet afsluit voor zijn werknemers, of een overheid die hetzelfde doet.

‘Het is de klant, niet Cisco, die bepaalt welke functionaliteiten worden gebruikt’, stelt het concern.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden