Cindu overweegt opsplitsing concern

Cindu International (chemie, industriële dienstverlening, transport) zoekt samenwerkingsverbanden met andere ondernemingen. Daarbij is een opsplitsing van het bedrijf niet uitgesloten, aldus bestuursvoorzitter J....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Maar grootaandeelhouder William Wilford (94 procent van de aandelen) is nog lang niet zo ver dat over een opsplitsing kan worden gesproken. 'U gaat echt een stap te ver', relativeert hij. Want weliswaar zal van alles worden bestudeerd, besluiten zijn er nog lang niet. We hebben ook nog geen concrete partners op het oog.'

Wilford zegt dat Cindu niet zal zoeken naar de kernactiviteiten. 'Dat hebben wij in feite niet. Wij hebben drie kernen, dus niet één. Wij zoeken naar de manier om voor drie activiteiten de continuïteit te waarborgen.'

Dat er nu gezocht gaat worden naar oplossingen voor de werkmaatschappijen apart, heeft volgens Wilford te maken met 'de snelle ontwikkeling in de maatschappij om ons heen, waar de schaalvergroting en de kostenverlaging erg snel gaat'. Het bestuur wil daarom dat de drie bedrijfsonderdelen elk een partner zoeken. 'De opties die we bestuderen gaan uit van het samengaan met derden, actief of passief', aldus Verdurmen.

Niet bekend

Cindu bestaat uit drie onderdelen die tamelijk los van elkaar werken. Cindu Chemicals en Nevcin Polymers vormen de chemiepoot, Hertel doet in industriële dienstverlening en NWM en TTS zijn transporteurs. In elk van die onderdelen vindt bij de concurrentie en bij de afnemers schaalvergroting plaats, aldus het bedrijf.

De onderneming kondigde dinsdag verder een afslanking aan bij Cindu Chemicals (140 werknemers) en NWM (150 werknemers), al jaren de zorgenkindjes van Cindu International. Hoeveel banen er in totaal worden geschrapt, wil Verdurmen niet zeggen. Voor de reorganisatie is 3,2 miljoen gulden uitgetrokken.

Ondanks deze eenmalige last heeft Cindu International de winst met negen ton zien stijgen tot 8,1 miljoen gulden. De omzet steeg met 9 procent tot 496,7 miljoen gulden. Vooral Hertel is verantwoordelijk voor stijgende omzet en winst. Cindu Chemicals zag weliswaar de omzet stijgen, maar het resultaat lag aanzienlijk lager dan vorig jaar.

Het bestuur van de Cindu is voor dit jaar positief gestemd. Het bedrijf verwacht te kunnen profiteren van de verbeterde marktomstandigheden in de chemische industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden