Een student plukt tomaten in een kas in De Lier. Jongeren die op zoek zijn naar een bij- of vakantiebaantje worden meegeteld in de werkloosheidscijfers.
Een student plukt tomaten in een kas in De Lier. Jongeren die op zoek zijn naar een bij- of vakantiebaantje worden meegeteld in de werkloosheidscijfers. © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Cijfers liegen niet, maar geldt dat voor werkloosheid?

Sjoemelen is het niet, maar het beeld is niet volledig

Het CBS kwam donderdag weer met optimistisch cijfers over het aantal werklozen. Dat daalde de afgelopen drie maanden met gemiddeld achtduizend per maand. Maar volgens vakbonden en organisaties van zzp'ers zijn er veel verborgen werklozen die niet worden meegeteld.

Nu het aanhoudend beter gaat met de economie laait de discussie weer op: kloppen de al maanden dalende werkloosheidscijfers wel? Want grote groepen niet-werkenden tellen niet mee als werkloos, terwijl ze dat wel zijn, vinden bijvoorbeeld vakbonden en organisaties van zzp'ers. Daardoor ligt de werkloosheid veel hoger, vinden ze. Maar wie niet meetelt, wordt echt niet vergeten, brengt een arbeidseconoom daartegenin.