'Chronische patiënten' genegeerd'

De Nederlandse gezondheidszorg houdt te weinig rekening met de forse groei van het aantal chronisch zieken. Als de zorgverleners zich blijven concentreren op het behandelen en genezen van acute ziekten en de chronische kwalen verwaarlozen, is dat niet alleen slecht voor de patiënten, maar ook voor de economie....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

Dat schrijft het onderzoeksinstituut Nyfer in het rapport Van patiënt tot partner, dat morgen verschijnt. De onderzoekers verwachten een explosieve stijging van de zorgkosten, als het beleid niet drastisch wordt omgegooid.

Meer dan de helft van het jaarlijkse aantal nieuwe ziektegevallen bestaat uit chronische aandoeningen. Tussen nu en 2020 neemt het aantal veelvoorkomende chronische kwalen als astma, diabetes, darmkanker en hartfalen met 50 procent toe. De onderzoekers voorspellen dat het kabinetsbeleid om ouderen langer te laten doorwerken, is gedoemd te mislukken als hun gezondheid verslechtert door gebrek aan goede chronische zorg. Daarom achten de onderzoekers het noodzakelijk de patiënten in te schakelen als 'partner' van de hulpverleners, teneinde zo gezond mogelijk te blijven, ondanks de chronische ziekte.

Door een betere levensstijl, zelfzorg en het trouw volgen van de therapie kunnen chronische patiënten 'co-producent' worden van hun eigen gezondheid, denkt Nyfer. Ze kunnen erop worden getraind deze rol beter te gaan vervullen, zoals in de Verenigde Staten, aldus het rapport. Zo pleiten de onderzoekers onder meer voor het sluiten van collectieve contracten tussen patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars. De eerste overeenkomsten zijn er inmiddels.

De zorguitgaven vanwege chronische ziekten zullen in 2020 met meer dan 50 procent zijn gestegen, heeft Nyfer berekend. Die stijging kan tot eenderde worden teruggebracht door effectieve preventiemethoden, zoals gezond eten en meer bewegen.

Preventie komt echter moeizaam van de grond, constateert Nyfer. Het rapport kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie en werd betaald door het farmabedrijf GlaxoSmithKline.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden