Chique milieustraat in Utrecht

De grootste milieustraat in Utrecht is vernieuwd. Afval lozen hoeft niet langer langer op een groezelig terrein waar kapotte tv's uit bakken puilen.

Van onze medewerker René Didde

‘Mag ik uw legitimatiebewijs alstublieft?’, vraagt de beambte quasistreng. Voor de automobilist die kan aantonen in de gemeente Utrecht te wonen, gaat de slagboom omhoog. De Utrechter kan vervolgens zijn auto op een langzaam oplopend bordes sturen. Links en rechts staan tientallen containers met bordjes ‘puin’, ‘hout’, ‘autobanden’, ‘ijzer’, ‘tuinafval’, ‘vlakglas’ en zo nog een aantal soorten afval.

‘Stop & drop’ is het credo van de ‘milieustraat’ aan de Tractieweg in Utrecht, die na 25 jaar geheel vernieuwd is. De verbouwing heeft 1,5 miljoen euro gekost. De milieustraat is niet langer een groezelig terrein waar kapotte televisies uit bakken puilen en glasscherven en tl-buizen op de grond liggen.

Geen kosten
Zonder kosten en zonder noemenswaardige wachttijd kan de burger zijn afval kwijt. Aan het einde van de straat rijdt de Utrechter via een aflopende hellingbaan weer de openbare weg op. Fraaie melkwitte overkappingen zorgen voor een chique uitstraling.

De containers zijn zorgvuldig geclusterd in groepjes van veel voorkomende combinaties, om te vermijden dat automobilisten met aanhangwagens achteruit moeten rijden en gevaarlijke manoeuvres uithalen.

Volgende week gaat de verbouwde afvalfaciliteit in Utrecht officieel open, maar milieubewuste burgers komen al langs met aanhangwagentjes ijzer of tuinafval. ‘Gedurende de acht maanden durende verbouwing zijn we gesloten geweest, en het viel niet mee de mensen weg te sturen naar het tijdelijke depot elders’, vertelt Dico Kuiper, manager gescheiden inzamelen van de dienst Stadswerken van de gemeente Utrecht.

Makkelijker
Het afvalscheidingsstation trekt jaarlijks meer dan 100 duizend bezoekers die er hun afval komen brengen. Het is verreweg de meest populaire milieustraat van de drie die Utrecht (300 duizend inwoners) telt.

Jaarlijks verzamelt de gemeente 33 duizend ton afval. De Tractieweg is goed voor de helft van dat gewicht. Het wordt de inwoner van Utrecht makkelijk gemaakt. Wie het van tevoren aangeeft, kan gratis van de uitleenaanhanger gebruik maken. Het depot is zes dagen in de week geopend. Zaterdag is ‘een topdag’, volgens Kuiper.

De gemeente benadrukt dat het Utrechts afval niet naar de vuilstort gaat of in de afvaloven belandt, maar nieuw nuttig emplooi vindt. ‘Afval scheiden: dat levert wat op’ staat op borden en folders en binnenkort op de zijkant van de vuilniswagens.

‘Tot voor kort was vooral het afvalhout niet aan te slepen’, vertelt Kuiper. ‘De spaanplaatindustrie zat er om te springen vanwege de grote hoeveelheid werk in de bouw.’ Nu zit er een dip in de afzet, maar Kuiper denkt dat de markt vroeg of laat weer aantrekt.

Grondstofprijzen
Er zijn ook beheerders van milieustraten in Nederland die tot voor kort wekelijks de toonaangevende beurs van de London Metal Exchange bijhielden om de hoogste prijs voor de ingezamelde metalen te krijgen. Met de gekelderde grondstofprijzen van vandaag de dag heeft dat weinig zin meer.

Van de soorten afval wordt aan de Tractieweg bondig vermeld in welke producten dat terechtkomt. Puin wordt ‘gebroken tot puingranulaat voor de wegenbouw’ en autobanden worden ‘toegepast in dempende delen bij trambanen, rubberen tegels en kunstgrasvelden’.

In een loods staan allerlei tonnen waar afval als verfresten, batterijen en medicijnresten kunnen worden ingeleverd. Tonercartridges gaan terug naar de fabrikant om opnieuw te worden gevuld. Ook oude computers en mobieltjes zijn welkom. ‘In een gespecialiseerd bedrijf worden de kostbare edelmetalen als goud, zilver en palladium teruggewonnen’, aldus Kuiper.

Met artikelen in de huis-aan-huisbladen en spotjes op de lokale televisie tracht de gemeente de respons te verhogen. Ook de scholen worden de komende week bezocht. Daar zal ‘Koos de vuilnisman’ de fijne kneepjes van de afvalscheiding uit de doeken doen. Jack Rutting, voorlichter van Stadswerken: ‘Enthousiaste en milieubewuste kinderen voeden niet zelden hun ouders op in plaats van omgekeerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden