Chips in koker blijven vers tot in verste uithoeken

Tot in de verste uithoeken van de wereld zijn Pringles-chips te koop. Veel langer houdbaar dan chips in een zakje, kunnen ze zonder problemen tot in Peru en Laos worden vervoerd....

Of neem de Inca-trail in Peru. 'Ik heb hem zelf gelopen', lacht Barnabas - 'Pringles-baas' - Kossmann, vice-president van Procter en Gamble's voedingssector in West-Europa. 'Aan het eind van de trail, in een heel klein dorpje in de jungle, heb ik Pringles gekocht. Lekker hoor, na zo'n trektocht.'

De zwakte van Procter en Gamble, het distribueren van beperkt houdbare voeding, verklaart tevens het grote succes achter de kartonnen kokers met Pringles-chips. 'De houdbaarheid van onze producten moet goed zijn, want dan kunnen ze mee in dezelfde vrachtwagen als onze wasmiddelen en onze zeep', zegt Kossmann. 'Daarom hebben we een verpakking ontwikkeld waarin je de chips vijftien maanden lang kunt bewaren. Chips in een gewoon zakje worden na drie maanden al slap en minder knapperig.'

Pringles zijn allemaal identiek. De chips liggen keurig opgestapeld in de stevige koker, die hersluitbaar is. Veel consumenten zien dat als een voordeel. De lange houdbaarheid en de stevige verpakking hebben ertoe geleid dat tussenhandelaren Pringles doorverkopen van grote distributiecentra naar winkeliers in de verste uithoeken van de wereld. Het product is in meer dan 130 landen te koop en mag zich een van de one-billion-dollar-winners van Procter en Gamble noemen: de chips genereren een jaaromzet van ruim 1,2 miljard dollar. Daarmee behoren ze, met de geavanceerde stofdoek Swiffer en de langhoudende lipstick van Max Factor, tot de meest succesvolle innovaties van het bedrijf.

Twee jaar geleden zijn Pringles in vier smaken ('original', paprika, ui en 'hot en spicy') in Nederland geïntroduceerd. Het nieuwe product viel op vruchtbare bodem. De Nederlander eet gemiddeld 2,6 kilo Pringles per jaar, heeft Procter en Gamble berekend.

Daarmee consumeren wij evenveel Pringles-chips als Ieren en Noren, meer dan Belgen en Zweden (1,6 kilo) veel meer dan Duitsers en Italianen (0,7 en 0,6 kilo), maar minder dan Britten en Amerikanen, die respectievelijk 3,1 en 3,2 kilo per jaar verorberen.

Binnenkort verschijnt Pringles 'Oranjekaas', exclusief in Nederland in limited edition. Met name bedoeld om te profiteren van de piekverkopen als gevolg van Koninginnedag, legt Kossmann uit.

De welgevormde chips worden niet direct van aardappels gemaakt, maar gestanst uit aardappelpuree. In de fabriek in België, het zusje van de Pringles-fabriek in Tennessee, worden ze kort in plantaardige olie gebakken en van oneindige stapels in de kokers geschoven. Vervolgens vinden ze hun weg over de hele wereld.

Hun naam danken Pringles aan een toevalligheid, vertelt directeur Kossmann. 'De bedenkers zijn in 1956 bewust op zoek gegaan naar een productnaam met een P.

Het verhaal gaat dat de bedenkers indertijd in het voorstadje Finneytown bij Cincinnatti een telefoonboek opensloegen, blind prikten met het boek in de hand en zagen dat de wijsvinger op de Pringle Avenue stond. Toen zijn het dus Pringles geworden.'

Een ingewikkelder naam is de Torengo. Met deze corn-chip, met maïs als basis, pioniert Procter en Gamble sinds anderhalf jaar in Noord-Amerika. De chips zijn driehoekig, zodanig gevormd dat je er makkelijk een dipsaus mee kunt opscheppen, en verpakt in een driehoekige kartonnen koker. Ook bij de Torengo lijkt grootschalige distributie een succes te worden. Alleen de dipsaus heeft zijn weg naar de jungles van Peru en Laos nog niet gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden