Chipfabrikant NXP verkoopt bedrijfsonderdeel aan Chinezen

De Eindhovense chipproducent NXP verkoopt een divisie die relatief eenvoudige elektronicacomponenten maakt aan Chinese investeerders. Het bedrijf wil zich concentreren op de winstgevender fabricage van hoogwaardige halfgeleiders.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

NXP is met een bedrijf als chipmachinebouwer ASML een van de hoogwaardige werkgevers van Eindhoven en omstreken. Wereldwijd werken bij de verkochte Standard Products-divisie elfduizend mensen, een kwart van alle werknemers van het moederbedrijf. In de Eindhovense vestiging zijn dat er vijftien, in Nijmegen 115. Afgelopen jaar was de divisie goed voor een omzet van circa 1,1 miljard euro. NXP als totaal boekte in 2015 een omzet van 5,4 miljard euro en een winst van ruim 300 miljoen euro.

undefined

Met de overname is zo'n 2,5 miljard euro gemoeid. Kopers zijn de Chinese beleggingsfirma's JAC Capital en Wise Road Capital. De transactie wordt naar verwachting voltooid in 2017, er vallen geen ontslagen. JAC, een belegger die eigendom is van de Chinese staat, kocht eerder het NXP-onderdeel RF Power, dat signaalversterkers maakt.

Het verwerven van technologische kennis en productiemogelijkheden is een speerpunt van het Chinese economische beleid. Met de aankopen wil het land minder afhankelijk worden van buitenlandse firma's.

undefined

De productie van elektronische schakelingen voor onder meer auto's, industriële apparatuur en consumentenelektronica gaat verder onder de nieuwe naam Nexperia. Het hoofdkwartier wordt gevestigd in Nijmegen. Vanuit die stad wordt leiding gegeven aan bedrijfsonderdelen in Groot-Brittannië, Duitsland, China, Maleisië en de Filipijnen. De directie van het bedrijf blijft dezelfde, met als hoofddirecteur de Nederlander Frans Schepers (53).

De verkoop komt voor NXP niet voort uit economische noodzaak. Afgelopen april maakte het bedrijf nog een verbetering bekend van de bedrijfsresultaten. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2015 nam de omzet toe met 2 procent tot bijna 2 miljard euro. Verdere groei wordt verwacht in de productie voor de autoindustrie, die steeds meer chips verwerkt in haar producten. Die zijn onder meer nodig in radarsystemen om de onderlinge afstand tussen auto's te meten. Ook van bijvoorbeeld de productie van chips voor het betalen met de mobiele telefoon en chips voor signaalversterking van zendmasten wordt nog veel verwacht.

undefined

NXP wil de opbrengst vooral investeren in de productie en ontwikkeling van meer gecompliceerde halfgeleiders. Vorig jaar nam het voor ruim 10 miljard euro Freescale over, een Amerikaanse producent van complexe halfgeleiders zoals microcontrollers en microprocessoren. Met de overname werd NXP een van de grootste chipfabrikanten ter wereld.

Freescale komt voort uit Motorola, de wieg van NXP stond bij Philips. In 2006 verkocht dit laatste bedrijf NXP aan een consortium van beleggingsfirma's als het Amerikaanse KKR. De opbrengst bedroeg toen zo'n 6 miljard euro. In 2010 werd NXP genoteerd als aandeel op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De koers van het aandeel daalde gisteren licht, met 0,08 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden