Nieuws

Chinese zonnepanelen, populair in Nederland, door VS in de ban om dwangarbeid

De Amerikaanse regering heeft vijf Chinese bedrijven in de ban gedaan die volgens hen gebruik maken van Oeigoerse dwangarbeiders. Het verbod treft vooral de Chinese zonnepanelenindustrie, die ook panelen produceert voor Nederlandse daken.

Jonathan Witteman
Een politiepatrouille in de stad Kashgar in Xinjiang.  Beeld REUTERS
Een politiepatrouille in de stad Kashgar in Xinjiang.Beeld REUTERS

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken beschuldigt de bedrijven van mensenrechtenschendingen in ‘de Chinese campagne van onderdrukking, massale willekeurige opsluiting, dwangarbeid en surveillance tegen de Oeigoeren, Kazachen en andere leden van de moslimminderheid in Xinjiang’. Volgens de Verenigde Naties zou de Chinese overheid in Xinjiang zeker een miljoen Oeigoeren hebben opgesloten in strafkampen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldigingen van genocide en dwangarbeid in Xinjiang ‘niets dan geruchten met bijbedoelingen’ en ‘regelrechte leugens’.

Het nieuwe verbod geldt onder meer voor de polysiliciumproducent Hoshine Silicon Industry Co., dat actief is in Xinjiang, waar 45 procent van de mondiale productie van polysilicium plaatsvindt. Nog eens 35 procent van de wereldwijde productie van het bestanddeel komt uit overige delen van China. Het uit zand gewonnen polysilicium is nodig om zonlicht om te zetten in stroom.

Nederlandse zonnepanelen

Een rapport van de universiteit van Sheffield concludeerde vorige maand dat Chinese bedrijven in de gehele productieketen van zonnepanelen gebruik maken van dwangarbeid door Oeigoeren. De kans is groot dat ook zonnepanelen op Nederlandse daken door dwangarbeid tot stand zijn gekomen, want 80 procent van de Nederlandse zonnepanelen komen uit China. Zo heeft wereldmarktleider Jinko Solar, waarvan de zonnepanelen ook in Nederland gretig aftrek vinden, zijn op een na grootste fabriek op het terrein van een gevangenis en strafkamp voor Oeigoeren staan, hoewel het niet vaststaat dat de gevangenen te werk worden gesteld in de fabriek, aldus het rapport.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden