Chinese Yuan opgenomen in 'mandje' belangrijke valuta

Het Internationaal Monetair Fonds heeft maandag een historische stap genomen. De Chinese munt yuan zal per 1 oktober 2016 worden opgenomen in het mandje van valuta waarop het IMF de zogenoemde speciale trekkingsrechten (SDR's) bepaalt.

Voorzitter van het IMF Christine Lagarde.Beeld AFP

Deze SDR's zijn geen betaalmiddel, maar kunnen dienen als een soort deviezenreserve naast bijvoorbeeld goud. Het IMF kan die toewijzen aan lidstaten die problemen hebben. Zij kunnen die omwisselen in goud of andere valuta. Na de dollar, de euro, de yen en het pond sterling wordt de Chinese munt de vijfde valuta in dit mandje. Het is voor het eerst sinds het jaar 2000 dat er een verandering plaatsvindt. Toen kwam de euro in plaats van de Duitse mark en de Franse frank in het mandje.

De yuan wordt na de dollar (41,73 procent) en euro (30,93 procent) de derde munt in de verdeelsleutel. Ze zal voor 10,92 procent meewegen in het mandje, waarmee het vóór de yen (8,33 procent) en het pond (8,09 procent) komt. Het besluit dat maandag formeel werd aangekondigd door directeur Christine Lagarde, is een belangrijke handreiking aan China.

De Yuan.Beeld epa

Tot nu toe had het IMF twee eisen gesteld aan China. Ten eerste zou het een toonaangevende economie moeten zijn in de wereld. Dat heeft China bereikt, nu het na de VS de grootste economie is. Ten tweede zou de yuan (ook wel renminbi genoemd) volledig converteerbaar zijn op de vrije markt voordat die deel zou kunnen uitmaken van het mandje. Dat is niet het geval. De yuan kan zich ten opzichte van de dollar alleen vrij bewegen tussen een kleine bandbreedte. Anders grijpt de centrale bank in. Als de koers te veel stijgt, worden yuans verkocht en als die te veel zakt worden ze weer gekocht. Wel heeft China dit jaar voor het eerst twee devaluaties doorgevoerd die door het IMF werden toegejuicht, maar die voor de financiële markten een complete verrassing waren.

Invloed

Het IMF wil op deze wijze China meer invloed geven en bewerkstelligen dat het een belangrijk lid blijft van de club. Eigenlijk zou China via een verhoging van het quotum in het IMF meer stemmen moeten krijgen, maar tot ergernis van president Obama houdt het Amerikaanse congres de daartoe benodigde statutenverandering tegen. De VS hebben nu nog een blokkerende minderheidsstem in het IMF. Inmiddels heeft China samen met de andere leden van de club van opkomende landen (Rusland, India, Brazilië en Zuid-Afrika) een eigen fonds opgericht, dat net als het IMF landen met betalingsbalansproblemen een helpende hand kan bieden.

IMF-directeur Lagarde zei in een toespraak dat het besluit een erkenning is van de hervormingen die China tot nu toe heeft doorgevoerd. In 2010 werd een verzoek van China om in het mandje te worden opgenomen nog afgewezen. Inmiddels is het belang van de yuan in het internationale betalingsverkeer toegenomen. Lagarde zei erop te vertrouwen dat het land verder gaat op die koers en niet zal besluiten hervormingen weer terug te draaien nu de groei minder spectaculair is geworden.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden