Chinese verzekeraar Anbang wekt argwaan inspectie

De Chinese eigenaar van Vivat, verzekeraar Anbang, verlegt op dubieuze wijze zijn grenzen. De aankoop van meerdere luxehotels alarmeert de toezichthouder.

Eric van den Outenaar
Het Waldorf Astoria Hotel, een van Anbangs eigendommen. Beeld Getty Images
Het Waldorf Astoria Hotel, een van Anbangs eigendommen.Beeld Getty Images

Het Chinese verzekeringsimperium Anbang, eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat, komt onder het vergrootglas te liggen van de Chinese autoriteiten. Inspecteurs willen meer inzicht in de financiële handel en wandel van het concern.

Dit meldde persdienst Bloomberg eerder deze week op basis van een anonieme bron, waarna ook andere prominente zakenmedia in de kwestie zijn gedoken. De China Insurance Regulatory Commission (CIRC), de toezichthouder aldaar, zou zich zorgen maken over het bedrijfsmodel, dat steeds verder af is komen te staan van waar het concern in 2004 toe op aarde kwam.

Toen was Anbang nog een eenvoudige autoverzekeraar, nu is het een complexe financiële alleskunner, een van de grootste verzekeraars in het land. Wat vooral de aandacht trekt is dat Anbang de ene na de andere overname doet in het buitenland, verzekeraars zoals Vivat, maar vaker allerlei duurbetaalde hotels.

Verkoop van beleggingsverzekeringen

Zo kochten de Chinezen een paar jaar geleden voor twee miljard dollar (bijna twee miljard euro) Waldorf Astoria, een wereldberoemd gebouw in Manhattan. Nog nooit eerder telde iemand zoveel geld neer voor een hotel in de Verenigde Staten, zelfs Hilton niet.

Afgelopen maart legde Anbang de lat voor zichzelf nog hoger met de aankoop van het Strategic Hotels & Resorts, eigenaar van zo'n twintig luxehotels in de Verenigde Staten en Duitsland. Het prijskaartje: ruim zes miljard dollar. Ook was Anbang in de race voor eveneens Amerikaanse Starwood Hotels & Resorts (meer dan duizend filialen), maar trok eind maart zijn bod van 14 miljard dollar vanwege onduidelijke redenen in.

Volgens The Financial Times financiert het conglomeraat zijn avonturen in het buitenland voor een belangrijk deel met de winsten uit verzekeringspremies.

Anbang heeft net als andere verzekeraars in het land vette marges gemaakt met de verkoop van beleggingsverzekeringen. Voor bijna de helft van zijn inkomsten is het bedrijf van dergelijke producten afhankelijk.

Risico

Dit model is risicovol, omdat de winsten, waar ze de aflossingen mee doen op de overnameleningen, kunnen opdrogen. De beleggingsverzekeringen hebben een korte looptijd, terwijl de verplichtingen van de onderneming aan zijn geldschieters voor een langere termijn zijn. Als het bedrijf na afloop van die kortlopende beleggingspolissen geen of veel minder beleggingsverzekeringen slijt, omdat de beurs bijvoorbeeld instort, dan heeft Anbang een probleem. 'Ze hebben dan geen geld in kas voor de beloofde betalingen', schrijft The Financial Times.

Het zou een kopzorg zijn bij meerdere verzekeraars in het land. CIRC neemt eveneens andere financiële instellingen onder de loep.

Anbang is in Nederland bekend geworden via de overname van verzekeraar Reaal in 2015, omgedoopt tot Vivat. Voor slechts een euro kochten de Chinezen de genationaliseerde verzekeraar van de Nederlandse staat. Daarvoor moest Anbang wel het vermogen van de failliete verzekeraar met meer dan een miljard versterken.

De oprichter is Wu Xiaohui, een Chinese zakenman met connecties, iemand die omschreven wordt als een harde onderhandelaar die altijd de touwtjes strak in handen houdt. Zo zou hij soms buiten zakenbanken om onderhandelen met overnamepartijen. Ook stuurde hij kort na de overname van Vivat de Nederlandse topman de laan uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden