Chinese toerist op zoek naar Vuitton; daar mikt de Bijenkorf op

Met de nieuwe koers van de Bijenkorf - minder winkels , meer luxe - wordt vooral de exotische kooptoerist bediend. Voor sommige merken zijn deze kooptoeristen goed voor meer dan de helft van de omzet in Europa.

null Beeld anp
Beeld anp

In de Prada-outlet in Montevarchi, veertig kilometer van Florence, snuffelen enkele honderden mensen door de afgeprijsde maar nog steeds peperdure spullen: jasjes van duizenden euro's, jurken, soms 'nog maar' een paar honderd euro. Veel bezoekers komen weer met lege handen buiten, maar vier Chinese vrouwen gooien hun tassen vol aankopen in het busje dat ze voor dit doel hebben gehuurd.

Zo veel aankopen? 'Ja', lacht de vrouw aan het stuur, 'Een vrouw krijgt nooit genoeg van kopen.' En terwijl ze de motor start: 'Zeker een Chinese vrouw niet.' Hard lachend rijdt ze weg.

In honderden grote warenhuizen en outlets in heel Europa struinen exotische toeristen zoals Russen, Arabieren maar vooral Chinezen dure winkels af, op zoek naar iets exclusiefs. De Amsterdamse Bijenkorf is een van die hotspots. Met bussen tegelijk worden de buitenlandse bezoekers voor de deur afgezet.

Goedkoper
De Chineessprekende verkoopsters in de stands van Gucci, Louis Vuitton en Salvatore Ferragamo zijn vrijwel constant in gesprek met groepjes klanten. Voor sommige merken zijn deze kooptoeristen goed voor meer dan de helft van de omzet in Europa, zo liet LVMH (de moedermaatschappij van onder meer Louis Vuitton) onlangs weten.

Een Chinese student is met zijn ouders aan het winkelen. Zijn ouders gaan straks terug naar China, hij naar Duitsland, waar hij studeert. Hij draagt de tas met spullen die zijn ouders al hebben gekocht. 'Ze kopen liever hier dan in China. Alles is hier veel goedkoper, en in China weet je nooit of je geen namaak koopt.'

Vorige week maakte de Bijenkorf bekend dat het bedrijf vijf vestigingen gaat sluiten, maar vooral: de zeven winkels die blijven, zullen luxer worden. Nog meer exclusieve merken. Nog meer 'shop-in-shops', zoals de winkeltjes worden genoemd waarin merken hun eigen bedoening hebben. De Bijenkorf zegt dat de upgrading ook voor de Nederlandse klant is. De oer-Nederlandse Drie Dwaze Dagen zullen gewoon blijven, zegt de woordvoerder. Maar retaildeskundige Ton Bos van de Retail Wholesale Group betwijfelt of Nederlanders blij zijn met de nieuwe koers. Zij houden niet zo van de gebakken lucht van peperdure merken, zegt hij.

Niet ver genoeg gaan
'Als die upgrading-operatie straks klaar is, zullen de Nederlandse klanten steeds minder van hun gading vinden', denkt Bos. De eigen Bijenkorf-merken zoals Julien le Roy worden verder teruggedrongen achter de shop-in-shops. Volgens hem mikt de Bijenkorf op toeristen, expats en nieuwe rijken. 'Dat is logisch. De Bijenkorf is nu eigendom van Selfridges in Londen en die doet hetzelfde.'

Bos denkt dat de Bijenkorf niet ver genoeg gaat. Er zouden wel meer filialen dicht kunnen. 'In Amsterdam komen veel toeristen. In Rotterdam en Den Haag ook nog wel. Maar of Eindhoven en Utrecht ook voldoende toeristen weten te trekken, betwijfel ik.'

De exotische kooptoeristen, en vooral de Chinezen, zijn de verklaring voor een merkwaardig fenomeen. Terwijl het Westen een zeldzaam lange economische malaise kent, floreert de luxe-industrie als nooit tevoren. De Bijenkorf is niet de eerste die zijn knopen telt. Eerder dit jaar stootte het Franse concern PPR al zijn boeken- en cd-verkoop af, doopte zichzelf om in Kering en richt zich nu op luxemerken zoals Gucci, Saint Laurent Paris en Balenciaga. 'De Chinezen houden de luxebedrijven in Europa in deze tijden boven water', zegt luxe-goeroe Milton Pedraza van het Luxury Institute in New York.

Een bedrijf dat vooral diensten verleent aan deze kopende reizigers, is Global Blue. Dat helpt reizigers in 45 landen de btw op hun aangeschafte spullen terug te krijgen. Marja van Reijn, manager voor de Benelux: 'Amerikanen komen hier nog wel voor de cultuur, maar veel van de Aziatische globeshoppers komen gewoon om te winkelen. Je kunt het je niet voorstellen; ze blijven winkelen.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Terug naar China met tassen vol luxemerken'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden