Chinese studenten werken 11 uur per dag om genoeg iPhone's X te maken

Foxconn, de belangrijkste toeleverancier van Apple in Azië, laat stagiairs illegaal overuren maken bij het produceren van de iPhone X. Dat meldt The Financial Times woensdag.

Dion Mebius
Werknemers van Foxconn in de fabriek in Shenzhen. Beeld Wang yishu
Werknemers van Foxconn in de fabriek in Shenzhen.Beeld Wang yishu

Volgens de zakenkrant laat Foxconn de studenten langer doorwerken dan wettelijk toegestaan omdat de fabriek de vraag naar Apples nieuwe toestel maar nauwelijks kan bijbenen.

De FT sprak met zes Chinese studenten van 17 tot 19 jaar oud. Samen met drieduizend andere studenten gingen zij in september als stagiairs bij de Foxconn-fabriek in Zhengzhou aan het werk. De zes zeiden stelselmatig 11 uur per dag te werken. Onder de Chinese wet is het verboden dat stagiairs zulke lange dagen maken; stagiairs mogen in China wekelijks niet langer dan 40 uur werken. Overwerk voor stagiairs is ook strijdig met Foxconns eigen bedrijfsbeleid.

Volgens de studenten worden zij gedwongen in de fabriek te werken. Hun school zou hebben gezegd dat zij niet kunnen afstuderen als zij geen stage lopen bij Foxconn. Van het werk leren ze niets, zegt een van de studenten. Naar eigen zeggen zet zij dagelijks twaalfhonderd iPhone-camera's in elkaar.

De school in kwestie weigerde op de kwestie te reageren. Apple en Foxconn deden dat wel. Volgens de bedrijven zijn er inderdaad gevallen bekend van studenten die langer werken dan is toegestaan, een praktijk waar ze iets aan beloven te doen. De stage zou echter wel op vrijwillige basis zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden