President Xi Jinping tijdens de openingsceremonie van de AIIB.
President Xi Jinping tijdens de openingsceremonie van de AIIB. © REUTERS

Chinese president Xi Jinping opent tegenhanger Wereldbank

De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag een nieuwe internationale investeringsbank geopend, de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). De bank moet een tegenhanger worden van de Wereldbank, die wordt geleid door de Verenigde Staten.

Grootmacht China laat zich niet meer indammen, schrijft Jan van der Putten. Kan China opkomen zonder te verzeilen in oorlog met de VS?

Hoewel de VS het ontmoedigen, doen aan het Chinese initiatief ook Amerikaanse bondgenoten mee als Australië, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, de Filipijnen en Zuid-Korea. Zij erkennen daarmee de groeiende economische invloed van China.

De AIIB gaat de komende vijf jaar 10 à 15 miljard dollar per jaar uitlenen. 'Azië heeft een geweldige behoefte aan financiering van infrastructuur', aldus Xi Jinping. Volgens hem gaat de bank vooral geld steken in projecten die goede kwaliteit koppelen aan lage kosten.

'Als Azië de snelst groeiende regio ter wereld wil blijven, moeten we investeren in infrastructuur', zei de Chinese premier Li Keqiang.

Als voornaamste bezwaar tegen de bank voerden de Amerikanen aan dat de AIIB onvoldoende transparant is. Het toezicht is vaag geregeld, zo heet het, en dat vergroot het risico op dubieuze kredietverlening. David Loevinger, een voormalige Chinaspecialist van het Amerikaanse ministerie van Financiën: 'De nieuwe bank zegt goed bestuur hoog in het vaandel te hebben, maar laat ze het maar bewijzen. Alleen dan kan China zijn positie als wereldleider waarmaken.'

Minstens zo belangrijk voor de VS is het machtspolitieke bezwaar: de macht van China in Azië zou dankzij de AIIB toenemen.