Analyse

Chinese overheid vergroot regie over vastgoedreus Evergrande

De hele financieel-economische wereld kijkt gespannen mee of de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande omvalt. Dat zou alom grote gevolgen hebben. Nu de Chinese overheid zijn inmenging in Evergrande lijkt te vergroten, klinkt her en der iets van kalmte. Maar vermoedelijk moeten buitenlandse investeerders achteraan aansluiten.

Leen Vervaeke
Een woningbouwproject van Evergrande in Guangzhou. Beeld Foto Noel Celis / AFP
Een woningbouwproject van Evergrande in Guangzhou.Beeld Foto Noel Celis / AFP

Maandag werd bekend dat een comité, waarin vertegenwoordigers van overheidsbedrijven zitten, bij het bedrijf is aangesteld om de reorganisatie te leiden. Dat zou erop duiden dat de Chinese overheid zich intensiever gaat bemoeien met de wankelende vastgoedreus Evergrande.

Op de internationale financiële markten werd het nieuws dinsdag als enigszins geruststellend uitgelegd. Een faillissement van het bedrijf zou een economische chaos kunnen ontketenen in de zwaar op vastgoed leunende Chinese economie. Het blijft wel de vraag, zeggen analisten of nu het gevaar van een domino-effect is verdwenen. De verwachting is bovendien dat het comité zich vooral zal bezighouden met de binnenlandse schuldeisers. Of buitenlandse investeerders nog veel van hun geld terugzien is dus nog maar de vraag.

Met de signalen van een aankomende herstructurering komt een eind aan maanden van nipte ontsnappingen voor Evergrande, dat telkens maar net op tijd zijn buitenlandse rentebetalingen voldeed. Het bedrijf erkende vrijdag dat het niet in staat is om een obligatie van 260 miljoen dollar af te lossen. Het provinciebestuur van Guangdong, de thuisbasis van Evergrande, zei daarop een werkgroep naar het bedrijf te sturen om een ‘normale’ bedrijfsvoering te garanderen.

Amerikaanse bank

‘De begeleide herstructurering van Evergrande is officieel begonnen’, concludeerden economen van de Amerikaanse bank Citigroup in een nota aan klanten. ‘We zien dit als een positieve ontwikkeling, en de onzekerheid verbonden met de schuldafwikkeling van de tweede grootste ontwikkelaar van China is eindelijk weggenomen.’

Terwijl de contouren van een begeleide herstructurering zich aftekenen, blijft het onduidelijk of Evergrande zijn laatste deadline heeft gehaald. Maandagnacht liep de gratieperiode af voor een rentebetaling van 82 miljoen dollar. Persbureaus Bloomberg en Reuters meldden dat enkele obligatiehouders maandag na middernacht nog geen betaling hadden ontvangen. Wanbetaling zou in theorie een kettingreactie van officiële ingebrekestellingen op gang kunnen brengen.

Maar volgens analisten worden Evergrandes schulden de komende tijd informeel bevroren, terwijl het bedrijf met zijn schuldeisers onderhandelt. Die onderhandelingen worden een zaak van lange adem, maar nu al is duidelijk dat buitenlandse obligatiehouders achteraan in de rij zullen staan, terwijl binnenlandse leveranciers, aannemers, huizenkopers en werknemers van Evergrande zoveel mogelijk gespaard zullen worden. Evergrande heeft nog 1.300 lopende bouwprojecten.

Met deze nieuwe aanpak wil Beijing sociale onrust voorkomen alsmede besmetting van de rest van de Chinese vastgoedmarkt. De Chinese Centrale Bank gaat 166 miljard euro in het banksysteem vrijmaken, door een verlaging van de reserveverplichtingen. Ook worden de voorwaarden versoepeld voor bankleningen aan projectontwikkelaars en voor hypotheken aan huizenkopers.

Excessieve schulden

Evergrande was jarenlang een van China’s snelstgroeiende, maar ook het met de meeste schulden beladen vastgoedbedrijf. De projectontwikkelaar liep tegen zijn grenzen aan toen Beijing afgelopen augustus ‘drie rode lijnen’ invoerde, bedoeld om de excessieve schuldopbouw in de vastgoedsector tegen te gaan. Met een schuldenberg van 260 miljard euro kwam Evergrande al snel in geldnood. Oprichter Xu Jiayin verkocht een deel van zijn persoonlijke aandelen, maar dat was slechts uitstel van executie.

Hoofdkantoor van Evergrande in Shenzhen. Beeld Reuters
Hoofdkantoor van Evergrande in Shenzhen.Beeld Reuters

De problemen van Evergrande veroorzaken veel onrust bij andere vastgoedbedrijven in China. Elf grote en middelgrote projectontwikkelaars gingen dit jaar bankroet, en dinsdag nog bedong Kaisa (na Evergrande de grootste Chinese vastgoeduitgever van buitenlandse obligaties) met veel moeite uitstel van betaling bij schuldeisers. In november lag het aantal woningtransacties in China 40 procent lager dan vorig jaar. De prijzen vertoonden een lichte daling.

De Chinese overheid wil voorkomen dat de financiële problemen zich uitbreiden naar de hele vastgoedsector en economie, maar wil tegelijk vasthouden aan haar streven naar schuldafbouw. Beijing probeert daarom een middenweg te vinden tussen stimulus en financiële discipline. Analisten zijn verdeeld over de vraag of dit voldoende zal zijn om het besmettingsrisico voor de rest van de Chinese vastgoedsector binnen te perken te houden.

De meeste analisten verwachten dat de problemen op de Chinese huizenmarkt zeker de eerste helft van 2022 zullen aanhouden. Daarna zou het effect van Beijings stimuleringspakketten zichtbaar moeten worden, al komt dat mogelijk te laat voor zwakkere vastgoedbedrijven. In de meest optimistische visie kan Beijing sterkere vastgoedbedrijven onder druk zetten om bouwprojecten van zwakkere concurrenten over te nemen, en blijft de schade voor de Chinese economie beperkt.

Voetbalstadion in Guangzhou in ontwikkeling, een project van Evergrande. Beeld Reuters
Voetbalstadion in Guangzhou in ontwikkeling, een project van Evergrande.Beeld Reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden