Chinese groei onder ‘kritische’ grens
De groei van de Chinese economie neemt snel af. In december kwam de groei – omgerekend op jaarbasis – uit op 6,8 procent....
Het land lijdt vooral onder een afnemende export. In november en december kromp die voor het eerst in zeven jaar. Hierdoor komen veel fabrieken in de problemen. In het zuidoosten van China zijn al duizenden fabrieken gesloten en naar schatting 2 miljoen banen verloren gegaan.
China hoopt dat het wegvallen van de export wordt opgevangen door een hogere binnenlandse vraag; dat de Chinezen meer gaan consumeren. Maar voorlopig lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Veel Chinezen werken in de exportindustrie en door de crisis beperken ze hun bestedingen.
De Chinese regering kondigde in november al aan dat zij 585 miljard dollar in de economie ging pompen om de binnenlandse groei aan te jagen, maar de verwachting is dat dat pas over enkele maanden vruchten zal afwerpen.
De mogendheid is de afgelopen jaren verslaafd geraakt aan een voortdurende exportgroei. Om de Chinese producten goedkoop te houden, hield de regering de renminbi laag door dollars te kopen, die weer in Amerikaanse schuldpapieren werden geïnvesteerd.
In Japan, de tweede economie ter wereld, kromp de export in december met 35 procent, waarmee die van november (27 procent) nog eens werd overtroffen. De meeste landen in het Verre Oosten leunen zwaar op de export, waardoor ze nu hard worden geraakt. Zuid-Korea maakte bekend dat de economie in het vierde kwartaal met 3,4 procent is afgenomen.
Grote Japanse exportbedrijven, zoals Toyota en Sony, hebben al duizenden banen geschrapt. De verwachting is dat daar de komende tijd nog vele ontslagen bij komen. Sony maakte bekend dat het voor het eerst in 14 jaar verlies zal maken.