Chinese brieven Beste Rik,

Dure auto’s symboliseren als geen ander product de snelle toename van het aantal rijken in China. Nu nog importeert China westerse modellen, maar ook dat verandert....

In de China Daily las ik dat Jaguar vorig jaar in China 220 procent meer auto’s heeft verkocht. Vooral het type XJ8L was bijzonder in trek. Jaguar is in Peking zelfs een showroom begonnen, waar de nieuwste modellen worden geïntroduceerd – compleet met sexy geklede Chinese meisjes, die ons eraan herinneren dat de auto het verlengstuk is van het mannelijk geslachtsdeel.

Je bent, naar mijn waarneming, niet bepaald iemand die het autonieuws bijhoudt, maar zo’n XJ8L is een limousine die 1,9 miljoen yuan kost, oftwel zo’n 130 duizend euro. Het is een elegante wagen, die ik graag zou willen hebben. Alleen: ik kan hem niet betalen. De meeste Chinezen trouwens ook niet, want ik geloof dat tweeduizend yuan al een aardig maandinkomen is.

Voordat ik je in China opzocht, was ik eerst een weekje in St. Petersburg. Ook daar rijden nu ontzaglijk veel dure auto’s en naar het schijnt, wonen in die stad tegenwoordig meer miljonairs dan in heel Nederland. Maar kom je eenmaal vijftig kilometer buiten St. Petersburg, dan waan je je zo ongeveer in de Middeleeuwen. St. Petersburg is een stadstaat geworden en hetzelfde schijn te gebeuren met Moskou.

En toen ging ik naar China. Van tevoren had ik het idee dat ik terecht zou komen in een communistisch land van armoedzaaiers, maar het was puur kapitalisme nwat ik zag, met een kleine handige bovenlaag die dankzij westerse investeringen snel aan het rijk worden is. Het zal, vermoed ik, een enorme inspanning vergen om de inkomensverschillen in toom te houden.

In mijn aantekeningen vond ik een gebeurtenis beschreven over de vrouw van een rijke Chinees, die een eindje uit rijden ging met de dikke BMW van haar man. Door onkunde kwam ze stil te staan. Intussen verzamelde zich een groepje omstanders, die zo’n mooie auto ook wel eens van dichtbij wilden zien. Toen de vrouw per ongeluk de starter had gevonden, reed zij vijf mensen dood, onder wie een kind. De zaak kwam voor. De rechter vond dat de omstanders niet met hun tijd waren meegegaan en dat zij hadden moeten beseffen dat moderne voertuigen plotseling kunnen wegrijden en dat je daarom nooit rond een auto moet gaan staan. Eigen schuld dus, de vrouw werd vrijgesproken.

In hoger beroep schijnt een en ander weer rechtgezet te zijn, maar de eerste uitspraak geeft wel aan hoe het officiële China snakt naar alles wat nieuw heet te zijn en als vooruitgang wordt beschouwd. Daarin loopt men dan weer achter, of zie ik dat verkeerd? Ik moet nu stoppen, want de Formule 1 race in Shanghai is op de televisie.

Met hartelijke groet,

Max Pam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden