Chinese banken te gul met kredieten

Vrees voor geldnood vijf grootste banken...

Van onze verslaggever Robert Giebels

amsterdam De vijf grootste banken van China hebben dit jaar zo veel uitgeleend dat hun toezichthouder vreest dat ze in acute geldnood komen. Hij eist van de banken dat ze zo snel mogelijk hun kapitaalbuffers aanvullen.

De banken hebben in de eerste tien maanden van dit jaar omgerekend 870 miljard euro uitgeleend. Dat geld vormde weliswaar een flinke stimulans voor de economische activiteiten in China, maar het was het dubbele van het maximum dat de staat voor heel 2009 had bepaald. Het heeft de financiële sector kwetsbaar gemaakt.

De kans dat leningen niet worden terugbetaald, is door de kredietexplosie gegroeid. Daar staat eigen vermogen van de banken tegenover, maar dat is niet mee gegroeid met het aantal verschafte leningen. De toezichthouder maant de banken het de rest van het jaar rustig aan te doen met de verstrekking van kredieten. Hoe rustig en hoe hoog de buffers moeten zijn, werd er niet bij gezegd.

Het is opmerkelijk dat de banken onder druk worden gezet, want begin dit jaar moedigde de Chinese regering de banken aan om zo veel mogelijk uit te lenen. Op die manier moest het welslagen van het stimuleringsprogramma mogelijk worden gemaakt. Later kregen de banken de opdracht kritischer te kijken naar hun kredietnemers.

De Chinese banken hebben hun toezichthouder laten weten hoe ze hun buffers gaan vergroten. Hoe ze dan doen, is niet bekendgemaakt. Wel hebben experts uitgerekend wat de banken nodig hebben om een internationaal aanvaardbare buffer te hebben. Dat is 370 miljard yuan (36 miljard euro), ofwel 4 procent van wat ze dit jaar hebben uitgeleend. De Bank of China heeft dit jaar de meeste leningen verkocht, en moet daardoor ruim 13 miljard euro op zijn balans zien te slepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden