'China wil handel in digitale munten aan banden leggen'

Om de populariteit van cryptomunten als de bitcoin, litecoin en de ethereum in te dammen, wil de Centrale Bank van China de handel in dergelijke virtuele munten aan banden leggen. Het is de volgende stap in de pogingen van de overheid alsnog grip te krijgen op de decentrale valuta.

Feestelijke opening in 2014 van de eerste Bitcoinwinkel in Hong Kong. Beeld afp
Feestelijke opening in 2014 van de eerste Bitcoinwinkel in Hong Kong.Beeld afp

De bank wil platformen die handelen in bitcoins en andere cryptomunten verbieden, meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen bij de Chinese overheid. Volgens analisten is een van de redenen dat de bitcoin de laatste maanden zo hard is gestegen door de toenemende vraag uit China. Deze hangt weer samen met de dalende yuan. Op het moment dat de yuan in waarde daalt, stijgt de bitcoin.

Surrealistische koersstijgingen

De bitcoin bereikte op 1 september een voorlopig hoogtepunt met een koers van 4.121 euro. Begin april was de bitcoin nog 1.000 euro waard. Ook andere cryptomunten laten surrealistische koersstijgingen zien. Dit tot onvrede van diverse autoriteiten, in elk geval de Chinese. Want overheden noch banken hebben enige zeggenschap over de munten waarvan het vertrouwen is gebaseerd op de techniek die erachter zit: de zogenoemde blockchain. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat kwaadwillenden er niet zomaar een karrenvracht nieuwe munten bij kunnen maken.

De bitcoin en ethereum zijn de bekendste cryptomunten, maar er zijn er al meer dan duizend. Een van de nieuwste aan het front moet de Nederlandse CombiCoin worden, die de vaak extreme koerswisselingen probeert te dempen door de waarden van dertig verschillende munten te combineren. Een andere virtuele munt van Nederlandse bodem is de gulden. De uitgifte van dergelijke munten is de laatste tijd in een stroomversnelling gekomen omdat beginnende bedrijven hiermee geld kunnen ophalen zonder dat toezichthouders er iets over te vertellen hebben: initial coin offerings (ICO). Wereldwijd gaat er voor 150 miljard dollar (125 miljard euro) om in al deze munten. Geen kinderspel dus.

ICO-verbod

De voorgenomen maatregel van de Chinese centrale bank volgt op eerdere recente berichten dat China de ICO's wil verbieden. Die stap zou een stuk verder gaan, doordat hieronder ook de bestaande munten zouden komen te vallen. De twee grootste handelshuizen in China voor cryptomunten - Huobi en BTC China (BTCC) - zeggen in een reactie tegen de Amerikaanse zakenkrant dat ze nog geen formeel verzoek hebben ontvangen om hun werkzaamheden te stoppen. 'Maar', zegt baas Bobby Lee van BTCC, 'we leven overduidelijk in een gevoelig tijdsgewricht.'

Voor zover bekend bemoeit de Nederlandse overheid zich nog niet met de uitgifte en handel van cryptomunten. Wel waarschuwde in juli ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission dat ICO's gereguleerd zouden moeten worden. Uit Singapore en Canada kwamen gelijkluidende oproepen.

Als de maatregelen doorgaan kunnen deze ook gevolgen hebben voor anderen dan (particuliere) beleggers. China is ook de grote motor achter de vervaardiging van bitcoins: het minen. Dit gebeurt met speciale en zware computers die aan het rekenen worden gezet om nieuwe blokjes aan de blockchain toe te voegen. Die blockchain is essentieel voor de werking van de munt. Wie erin slaagt als eerste zo'n blok toe te voegen, wordt beloond met bitcoins. Onlangs nog werd bekend dat twee grote investeerders, Sequoia Capital en IDG Capital, geld stoppen in China's Bitmain Technologies, maker van de benodigde hardware voor die miners.

Overigens zal het de Chinese overheid nooit kunnen lukken alle handel aan banden te leggen. De volgens the Wall Street Journal nakende maatregelen hebben alleen betrekking op Chinese online wisselmarkten.

Een onderzoeker in het lab van de Bitmainfabriek in Shenzhen, China. Beeld epa
Een onderzoeker in het lab van de Bitmainfabriek in Shenzhen, China.Beeld epa

Lees meer

De Chinese centrale bank verbiedt de lancering van nieuwe munten via een zogenoemde initial coin offering (ico) - de uitgave van nieuwe cryptomunten aan speculanten.

Koers bitcoin-broertje ethereum steeg met 4.500 procent: moet ik daar al mijn spaargeld in stoppen? Zes vragen over ethereum (+).

Bitcoin maakt cybercriminaliteit makkelijker, bevestigt 'WannaCry'. Jan Rooduijn vraagt zich af: wat zijn eigenlijk de voordelen?

In plaats van de bitcoin af te doen als 'crimineel speeltje' kunnen we beter bekijken wat de bitcoin voor de samenleving kan betekenen, zegt bitcoin-idealist Rudolf Brugman.

De virtuele munt bitcoin geniet vertrouwen, zonder dat er een centrale bank bij betrokken is. De techniek erachter, blockchain geheten, is voor veel meer zaken geschikt. Hoe werkt het? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden