China vindt vuile sojabonen uit VS

Bij een controle van een partij sojabonen uit de Verenigde Staten hebben Chinese autoriteiten schadelijk onkruid en vervuild slib gevonden....

Van onze verslaggever

In een reactie op de vondst lieten de Chinese autoriteiten weten de controle op Amerikaanse sojabonen te verscherpen. Van plannen om de import te beperken, werd niet gerept. Volgens analisten ligt een dergelijke stap ook niet voor de hand. De Chinezen kunnen met hun eigen oogst niet voldoen aan hun behoefte aan sojabonen.

Amerikaanse exporteurs van sojabonen reageerden laconiek op het bericht. Volgens hen probeert China op deze manier tegenwicht te bieden aan de aanhoudende stroom negatieve berichten over Chinese producten. ‘Voor de balans zijn de Chinezen nu naarstig op zoek naar Amerikaanse producten waar iets mis mee is’, aldus Phillip Laney van de American Soybean Association.

Het is de tweede keer deze week dat Chinese controleurs Amerikaanse producten vinden, waarmee iets mis is. Eerder deze week stuurden ze een partij Amerikaanse pacemakers terug. In een persverklaring lieten anonieme Chinese artsen weten dat de pacemakers ‘potentieel levensgevaarlijk’ zouden zijn.

De nieuwste aantijging aan het adres van de Amerikanen volgt op een reeks gifschandalen. De afgelopen weken werden wereldwijd meerdere malen giftige stoffen aangetroffen in partijen kleding, speelgoed en matrassen uit China.

Aan de lijst van gifvondsten voegde het Nederlandse kledingconcern C & A gisteren de vondst van benzeen en tolueen in een partij sokken toe. Benzeen is kankerverwekkend en tolueen kan onvruchtbaar maken. De partij werd bij een controle in april in de Rotterdamse haven door de douane onderschept. Op verzoek van de douane werd de partij door de VROM-inspectie onderzocht en werden de giftige stoffen aangetroffen.

‘De gevonden concentraties vormden geen acuut gevaar. De in EU-verband aanvaarde normwaarde was niet overschreden, maar deze stoffen zouden er niet in moeten zitten’, aldus een woordvoerder van het ministerie van VROM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden