China legt privé-bezit vast in grondwet

Het recht op privé-bezit wordt voor het eerst sinds de communistische revolutie van 1949 verankerd in de Chinese grondwet. Een door de Communistische Partij gesteunde grondwetswijziging, dat privé-bezit moet beschermen, is maandag voorgelegd aan het Nationale Volkscongres....

APAFP en Guardian

De stap past in het beleid van China kapitalisme tot drijvende kracht van de economie te maken en sluit aan bij de huidige economische realiteit. Miljoenen Chinezen zijn al bedrijven begonnen, hebben huizen gekocht en bezitten aandelen, ondanks de afwezigheid van een grondwettelijke bescherming.

'Het op wettige wijze verkregen bezit is onschendbaar', luidt de tekst van het amendement aldus persbureau Xinhua. 'Privé-bezit moet gelijkwaardig worden aan staatsbezit.'

Bij het Volkscongres, dat in maart zijn jaarlijkse vergadering houdt, is ook een voorstel ingediend om de doctrine van de 'drie vertegenwoordigingen' van de voormalige president Jiang Zemin in de grondwet op te nemen. Deze bepaalt dat de communistische partij de 'voorhoede van de productie, van de cultuur en de belangen van de meerderheid van de bevolking' moet vertegenwoordigen. Hierdoor konden zakenlieden partijlid worden. Door dit amendement weet de in maart als president afgetreden Jiang zich verzekerd van een plaats in de geschiedenis naast leiders als Mao Zedong en Deng Xiaoping.

De wetswijzing sluit aan bij de wensen van de Chinezen. Volgens een opiniepeiling uit 2002 wilde 93 procent van de inwoners van Peking, Shanghai en Kanton dat de grondwet privé-bezit zou beschermen. De meeste Chinezen zijn wel eigenaar van hun woning, maar niet van de grond waarop deze staat. Ook de boeren zijn geen eigenaar van de grond die ze bewerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden