China legt leningen aan banden

De Chinese regering gaat banken verbieden leningen te verstrekken aan bedrijven in oververhitte sectoren. Bedoeling is de groei van de economie af te remmen....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

De toezichthouder op het Chinese bankwezen, die een jaar geleden in het leven werd geroepen, heeft banken opgedragen geen leningen meer te verstrekken aan onder meer de staalindustrie en de bouwsector. Volgens het staatspersbureau Xinhua zal de Chinese regering dit jaar geen goedkeuring meer verlenen aan financiering van nieuwe projecten in deze sectoren. De bouw van een staalfabriek waarmee 1,3 miljard dollar gemoeid is, werd om dezelfde reden stopgezet.

Bovendien wil de toezichthouder op het bankwezen strengere voorwaarden stellen aan de leningen die private banken verstrekken. In de eerste drie maanden van dit jaar stegen de uitstaande leningen met 21 procent. Volgens de toezichthouder is een vijfde van alle uitstaande leningen dubieus. De kredietbeoordelaar Standard en Poor's schat het percentage oninbare leningen zelfs op 45 procent.

Met de maatregelen wil de regering voorkomen dat de Azië-crisis van de jaren negentig, die mede veroorzaakt werd door slecht toezicht op de bancaire sector, zich in China herhaalt. Bovendien is de regering bang voor oververhitting van de economie. In het eerste kwartaal van 2004 groeide de economie met 9,7 procent.

Vrijdag werd in de Chinese media tevens gespeculeerd dat de centrale bank haar rentetarief met 0,5 procent gaat verhogen. De centrale bank zou donderdag een spoedvergadering hebben belegd over de gezondheid van de Chinese economie. Een hogere rente zou zowel de inflatie als de snelle groei van de geldhoeveelheid in China moeten beteugelen.

Eerder deze week zei de Chinese toezichthouder op de valutahandel in de Financial Times dat de regering zijn munteenheid, de yuan, van de dollar wil loskoppelen. Door de loskoppeling zal de waarde van de yuan stijgen. Daardoor worden Chinese exportproducten duurder.

De aankondigingen leidden tot beroering op valuta- en goederenmarkten. Omdat de Japanse economie sterk profiteert van export naar China, daalde de koers van de yen. Koersen in Azië en Australië daalden eveneens met enkele procenten. Vooral de koersen van ijzerertsdelvers, die de vraag naar erts explosief zagen stijgen door de Chinese behoefte, moesten terrein prijsgeven.

Eerder deze week daalden de prijzen van veelgebruikte metalen als koper en nikkel al met 5 procent vanwege de verwachte afremming van de Chinese economie. De sterke vraag uit China had de prijzen van metalen eerder dit jaar nog tot recordhoogtes opgestuwd. De prijs van nikkel, dat voor de productie van roestvrij staal wordt gebruikt, is sinds januari met 40 procent gedaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden