China laat camembert, brie en andere Europese kazen niet toe

China heeft een importverbod ingesteld op 49 zachte kaassoorten uit Europa, waaronder brie, camembert en roquefort. De Europese Commissie is bezorgd over het verbod en roept China op zich aan handelsafspraken te houden. De Chinese overheid geeft geen duidelijkheid over de reden van het verbod, ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit Brussel.

Julia Cornelissen
null Beeld afp
Beeld afp

In 2016 importeerde China 14 miljoen kilo kaas uit de EU. Welk deel hiervan zachte kaas betreft, is niet bekend. Wel is duidelijk dat kaas maar een klein deel uitmaakt van de Europese zuivelexport naar het land. Het gros van de kazen dat de grens niet meer over mag, komt uit Frankrijk en Italië. Volgens René van Buitenen van de Nederlandse Zuivel Organisatie exporteert Nederland vooral harde kaas, zoals Goudse, naar China.

De Chinese voedselimporteur Sinodis stopte eind augustus met het importeren van de schimmelkazen. Volgens het bedrijf, dat een lijst uitbracht met daarop de 49 verboden kazen, is het verbod ingesteld om bepaalde bacteriën die in de schimmel ontstaan te weren. Deze verklaring roept vragen op, want die bacteriën zaten altijd al in de importkazen. En ze zitten ook in de door China zelf geproduceerde schimmelkazen, die nog wel verkocht mogen worden.

'WTO-leden, zoals China, zijn verplicht internationale standaarden te handhaven, tenzij er sprake is van een afwijkend risico. De verkoop van kazen die al tientallen jaren op dezelfde manier worden gemaakt, is zonder risico', reageert de Europese Commissie op de Chinese redenering. Met andere woorden: het Chinese argument snijdt geen hout, vindt de Commissie.

Het is niet de eerste keer dat bepaalde kazen het Aziatische land niet meer in komen. In 2014 werd tijdelijk alle kaas uit Groot-Brittannië geweerd, omdat voedselinspecteurs uit China ontevreden waren over de hygiënestandaarden bij een Britse leverancier. In 2008 verbood China de import van mozzarella uit Italië, omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zouden zitten.

Dit nieuwe importverbod is anders omdat de Europese kaas om onduidelijke reden de grens niet meer over mag. De Europese Commissie vreest nu 'dat iedere kaas de volgende kan zijn'.

De Britse krant The Guardian schrijft dat de verboden schimmelkazen niet populair zijn onder de lokale bevolking. Vooral expats zouden zich na de aankondiging van het verbod naar de supermarkt hebben gehaast om brie en roquefort in te slaan voordat het te laat is.

Toch neemt de verkoop van kaas in China al jaren gestaag toe. Onderzoeksbureau Euromonitor beschrijft in een rapport uit 2016 dat jonge Chinezen er steeds meer verslingerd aan raken. Ze zien het als proteïnerijker alternatief voor melk en leren het kennen als onderdeel van pizza's en hamburgers in Westerse fastfoodketens. In Shanghai staat kaas op de lunchmenu's van lagere scholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden