Nieuws

Chevron steekt miljarden in vergroening; olie blijft nummer-1

Oliemaatschappij Chevron verdrievoudigt de komende jaren zijn investeringen in CO2-arme energiebronnen. Het Amerikaanse concern zet tot 2028 10 miljard dollar (8,5 miljard euro) opzij.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Chevron staat net als andere olieconcerns onder druk van aandeelhouders en milieuorganisaties om zijn klimaatschadelijke emissies te verlagen. Eerder schaarde ruim 60 procent van de aandeelhouders van Chevron zich achter een resolutie van de Nederlandse beleggersgroep Follow This. Daarin werd de oliemaatschappij opgeroepen de broeikasgasemissies van zichzelf en van klanten ‘substantieel te verminderen op de middellange en lange termijn’. Ondanks een negatief stemadvies van de concernleiding werd de resolutie aangenomen.

Chevron zegt nog steeds zijn broeikasgasemissies te willen verminderen met 35 procent in 2028, ten opzichte van 2016. De nieuwe investeringen zullen gaan naar groene waterstofproductie, biobrandstof en de ondergrondse opslag van kooldioxide.

Het bedrag dat Chevron nu toezegt, lijkt lager dan de investeringen die Shell wil doen. Het Brits-Nederlandse concern kondigde in februari aan dat het jaarlijks 2 tot 3 miljard dollar in duurzame energie steekt.

Milieuorganisaties lijken niet onder de indruk van Chevrons nieuwe plannen. Ze verwijten het concern niets te doen aan het terugdringen van de olieproductie, en vooral te kijken naar manieren om de uitstoot te compenseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden