Chemische bedrijven slecht voorbereid op ramp

Chemische bedrijven met een potentieel hoog explosiegevaar als Corus (het vroegere Hoogovens), de NAM en DSM blijken vaak onvoldoende voorbereid op rampen....

Niet alle provincies, waaronder Overijssel, hebben al gereageerd, maar uit een aantal lijsten blijkt dat het vaak slecht is gesteld met de rampenplannen en -oefeningen. Het kabinet reageert binnenkort op de inventarisaties.

'Veel chemische bedrijven in Noord-Holland oefenen niet met de brandweer dan wel gemeente. Er worden geen bestuurlijke oefeningen gehouden', meldt de provincie Noord-Holland. 'Binnen de grenzen van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen ligt het Hoogovens-terrein. Het bedrijf kent een basisregeling calamiteitenbestrijding, maar die kan niet worden aangemerkt als een rampenbestrijdingsplan.'

De gemeentebestuurders onderkennen 'de ernstige noodzaak' om die plannen snel te maken. 'Al sedert het midden van de jaren negentig wordt erover gesproken , maar tot op heden is er nog geen concept.' Ook twee andere 'risicovolle' bedrijven die op het Corus-terrein zijn gevestigd, DSM Agro IJmuiden en Hoek Loos, hebben geen rampenplan.

Dat geldt ook voor de NAM in Den Helder. In de haven van die gemeenten mankeert veel aan de regels voor nucleair aangedreven marineschepen. Commissaris van de koningin Van Kemenade heeft inmiddels beterschap beloofd.

Zuid-Holland, met Europoort en de Botlek als gevaarlijke gebieden, lijkt zijn zaakjes op orde te hebben. Anders ligt dat in Limburg. Met DSM Fine Chemicals uit Venlo zijn te weinig rampenoefeningen gehouden, evenals met andere Limburgse bedrijven.

Gouverneur baron Van Voorst tot Voorst schrijft 'met enige verontrusting' te hebben geconstateerd 'dat de oefenvoorbereiding voor een aantal bedrijven marginaal is, met name waar het de zogenoemde bestuurlijke oefeningen betreft.' Hij heeft de gemeenten en bedrijven verzocht onmiddellijk actie te ondernemen.

Staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken vroeg de provincies onlangs geleden een lijst van risicovolle objecten en rampenplannen op te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden