Chemiesector voorziet veel slakken in de tuin

Het wordt door kabinetsplannen straks heel moeilijk voor particulieren om de wildgroei aan slakken, onkruid, insecten en schimmels in hun tuin binnen de perken te houden. Daarvoor waarschuwt Nefyto, de brancheorganisatie voor de agrochemische industrie.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft de Tweede Kamer deze week per brief laten weten dat zij op termijn het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw wil verbieden. Als alternatief noemt de bewindsvrouw volgens Nefyto het gebruik van kokend water, branders, chloor en schoonmaakazijn.

In de ogen van de producenten van de gewasbeschermingsmiddelen zorgt dat niet voor een 'effectieve beheersing' van al het ongedierte in de tuin. Bovendien kleven aan de alternatieve middelen weer andere risico's voor de consument, benadrukken zij.

Huis-tuin-en-keukenmiddelen
Een woordvoerster van Mansveld stelt in een reactie dat Nefyto deze 'huis-tuin-en-keukenmiddelen' onterecht als door de staatssecretaris aanbevolen alternatieven beschouwt. 'Mensen moeten juist heel erg uitkijken als ze die gebruiken.'

Volgens de zegsvrouw zijn er ook biologische bestrijdingsmiddelen die in de tuin gebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt voor bepaalde chemische goedjes die echt onmisbaar zijn een uitzondering gemaakt op het verbod. Dat is onder meer nodig ter bestrijding van de zeer schadelijke Aziatische boktor, verduidelijkt de woordvoerster.

Over de grens
Nefyto vreest echter dat de Nederlandse agrochemische sector door het voornemen van de staatssecretaris economische schade te verduren krijgt, bijvoorbeeld doordat mensen hun bestrijdingsmiddelen meer over de grens gaan aanschaffen.

De brancheorganisatie wijst erop dat de plannen van de staatssecretatris ook 'grote gevolgen hebben voor gemeenten, sportclubs, openbaar vervoer en eigenaren van bedrijfsterreinen. Voor deze partijen zijn grote kostenverhogingen aan de orde, bijvoorbeeld voor bestrijding van onkruid of van insecten in sportvelden', zo voorziet Nefyto.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden