Chemieconcern Bayer wil Monsanto inlijven

Het Duitse medicijnen- en chemieconcern Bayer wil Monsanto overnemen, 's werelds grootste zaadproducent. Dat hebben beide bedrijven donderdag bekend gemaakt. Hoeveel Bayer wil betalen voor Monsanto, is niet bekendgemaakt. Bij de beurskoers van gisterochtend is Monsanto 42 miljard dollar waard.

Gerard Reijn
null Beeld epa
Beeld epa

Mocht Bayers poging slagen, dan ontstaat een onderneming die de grootste is in zaden, in bestrijdingsmiddelen voor de landbouw, en heel groot in medicijnen en chemicaliën. Bayer is ongeveer drie keer zo groot als Monsanto. De omzet van beide bedrijven bij elkaar bedroeg in 2015 rond 55 miljard euro.

Tot nu toe hebben de twee bedrijven alleen gezegd met elkaar in gesprek te zijn. Garanties op een overeenkomst, of zelfs maar een bod, zijn er niet. In Frankfurt knalde de koers van Bayer met 9 procent omlaag. Op Wall Street steeg de koers van Monsanto met bijna 5 procent.

In de bedrijfstak van zaden en chemie is een overnameslag gaande die eind vorig jaar begon. Toen was het Monsanto dat de aanval koos. De Amerikanen probeerden het Zwitserse Syngenta in te lijven. Die combinatie lag voor de hand, want beide concerns zijn vrijwel helemaal gericht op de landbouw: zaden en bestrijdingsmiddelen. Maar Syngenta wilde niet, en ontworstelde zich aan de greep van Monsanto. Kort daarop bracht het Chinese ChemChina een bod uit op Syngenta. Dat bood 40 miljard euro, minder dan Monsanto had gedaan, maar dit keer ging Syngenta wel akkoord. Ook de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont fuseren. Ook zij zijn sterk in gewasbeschermingsmiddelen.

Tekst gaat verder onder het beeld.

null Beeld
Beeld

'The root of all evil'

Bayer haalt nu 23 procent van zijn omzet uit zaden en landbouwgif. Als het bod er komt en slaagt, stijgt dat percentage tot boven de 50, en is Bayer voortaan de grootste in landbouwgif. De producent van Aspirine en Rennie is nu nog vooral een farmaceutisch bedrijf. Uit medicijnen haalt het 46 procent van zijn omzet en 59 procent van zijn winst.

Verder heeft het concern nog een kunststoffenbedrijf, Covestro. Daar wordt 26 procent van de omzet geboekt, maar slechts 16 procent van de winst.

Monsanto doet bijna alleen in landbouwgif en zaden. Het concern heeft zichzelf vorige eeuw een van de meest gehate bedrijven ter wereld weten te maken. De geniale truc die het concern uithaalde, was dat het door genetische manipulatie zaden ontwikkelde voor mais, soja, en katoen die bestand zijn tegen zijn eigen bestrijdingsmiddel Roundup (glyfosaat).

Daarmee trok Monsanto vuur van de complete milieubeweging, die wars is van genetisch manipulatie, landbouwgif en gepatenteerde zaden. Het bedrijf is zo gehaat dat er aparte actiedagen tegen worden gehouden. Morgen is het weer raak. Wereldwijd, ook in diverse steden in Nederland. De organisatoren van die dag noemen Monsanto 'the root of all evil' en gebruiken mythologische duivelstekens om het bedrijf aan te duiden. Compleet met hellevuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden