Chemie in mineur door dure olie

Hogere olieprijzen en slecht nieuws uit de technologiesector zetten de Europese beurzen woensdag op verlies. De AEX-index daalde 4,2 punten (1,1 procent) en kwam op 393,7 punten uit....

Van de 23 hoofdfondsen hielden er slechts twee hun kruit droog: debeurskoers van de automatiseerder Getronics steeg 0,75 procent naar 10,69euro en de chipmachinefabrikant ASML won 1,25 procent op 13,75 euro.

Het Veldhovense ASML, dat onder meer machines levert aan chipmakersIntel en Samsung, presenteerde woensdag verrassend sterke kwartaalcijfers.De nettowinst in het derde kwartaal steeg met 17 procent naar47,8 miljoen euro.

Andere technologiebedrijven in Europa hadden last van nieuws uitAmerika, waar de computerfabrikant Apple bekendmaakte dat het bedrijf inhet afgelopen kwartaal minder omzet boekde dan werd verwacht. Vooral deverkoop van de muziekspeler iPod, het succesnummer van Apple, viel tegen. Ook de winstdaling bij de fabrikant van platte beeldschermen LG.Philips hadeen negatief effect op de technologiesector. In Amsterdam daalde debeurskoers van Philips 1,39 procent naar 21,32 euro.

De beurs in Parijs daalde 0,8 procent en Londen verloor 0,7 procent.Frankfurt ging 1 procent achteruit. De Duitse fabrikant van halfgeleidersInfineon moest een verlies van 2,3 procent slikken en het softwareconcernSAP ging in Frankfurt 0,7 procent omlaag. In Parijs sloot chipmakerSTMicroelectronics 1,8 procent lager.

Chemiebedrijven, zoals het Duitse Bayer, en de grote Europeseluchtvaartmaatschappijen hadden last van de hogere olieprijs. HetInternationale Energie Agentschap (IEA) zei eerder deze week datraffinaderijen deze winter op volle toeren zullen moeten draaien om aan devraag te kunnen voldoen. De olieprijs steeg daardoor voor de tweede dag oprij. Voor de luchtvaartsector betekent dat hogere brandstofkosten en duslagere winsten. De beurskoers van Air France-KLM verloor 0,7 procent;British Airways 1,5 procent. Het Duitse Lufthansa zakte met 1,3 procent.Naar schatting 14 procent van de totale kosten in de luchtvaartindustriebetreffen brandstof.

Olie is een belangrijke grondstof in de chemische industrie. De Duitsechemiefabrikanten Bayer leverde 1,9 procent in; landgenoot BASF, hetgrootste chemieconcern ter wereld, 1,6 procent. In Nederland verloor AkzoNobel 2 procent en DSM 1,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden