Chef van fonds kunsten steelt 15 miljoen

Verdachte is spoorloos...

amsterdam Het hoofd financiën van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Clemens K., heeft het fonds bestolen van 15 miljoen euro. Hij is ontslagen. Het fonds zegt inmiddels 12 miljoen te hebben kunnen terughalen van een aantal bankrekeningen waarnaar K. het geld had overgeboekt. De verdachte is spoorloos.

De fraude werd al in maart ontdekt, maar is tot gisteren geheim gehouden op verzoek van de politie, zegt de woordvoerder van het fonds, dat het nieuws gisteren op de eigen website plaatste. Er is beslag gelegd op het huis van K. De PVV heeft Kamervragen gesteld over de affaire en wil snel overleg met minister Plasterk van Cultuur. Volgens de fractie schiet de controle op kunstsubsidies tekort.

Het fonds BKVB beheert subsidiegeld van het ministerie van OCW, 20 miljoen per jaar, voor projecten van kunstenaars, vormgevers en architecten. K. had als chef financiën speciale bevoegdheden voor de rekening van het fonds, zegt de woordvoerder. Hij kon tot 50 duizend euro per keer overmaken. Hij heeft dat in de maand februari vaak gedaan, naar diverse rekeningen in binnen- en buitenland.

De fraude werd in maart ontdekt door een bank, die de politie op de hoogte bracht van ‘een ongebruikelijke transactie’. De politie verwittigde daarop het fonds, aldus de woordvoerder. K. was sinds begin maart niet meer op kantoor verschenen. Niemand weet waar hij nu is.

De verdachte K. (40) werkt al sinds 2000 bij het fonds, tot volle tevredenheid. De diefstal kwam dan ook als een schok, zegt de woordvoerder. Er was geen sprake van een arbeidconflict en er was nooit enige verdenking tegen de man gerezen. Zijn doen en laten als hoofd financiën werd niet met argwaan gevolgd.

Het geld dat K. verduisterde, kwam uit de pot waaruit het fonds de subsidie in termijnen uitbetaalt aan de kunstenaars. Maar volgens het fonds hoeven de subsidieontvangers zich geen zorgen te maken, omdat het meeste geld terug is. Naar de resterende 3,5 miljoen wordt naarstig gezocht bij diverse banken.

De kwestie kwam aan het rollen in Limburg. K. had geld overgemaakt naar een rekening daar. De eigenaar van die rekening is door de politie in maart ondervraagd, waarna het hoofd financiën bij het fonds in beeld kwam. De man in Limburg wordt door de politie als verdachte van medeplichtigheid aangemerkt. De Limburger berichtte over de kwestie, waarna de geheimhouding werd gestaakt.

Een woordvoerder van politie Amsterdam-Amstelland, die de zaak in behandeling heeft, meldt dat de politie mogelijk volgende week komt met meer informatie over de verdachte, diens verblijfplaats en het resterende geld. Er is een internationaal aanhoudingsverzoek gedaan.

Het ministerie van OCW zal nu beoordelen of het bestuur van het fonds daadkrachtig heeft gehandeld zodra de fraude bekend werd. Volgens het fonds was er geen reden om de rekeningen extra te controleren. ‘Maar vanaf nu zullen we het wel iets anders doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden